Közeledik a vizsgaidőszak, naná, hogy mindent a feje tetejére állított az oktatásban a miniszter

Most épp a vizsgaidőpontokat kutyulta össze menet közben Ecaterina Andronescu.
Hirdetés

Ecaterina Andronescu oktatási miniszternek már semmit sem kellene tennie, ellentmondásos intézkedéseivel rég beírta nevét a romániai oktatás történelmébe. Ennek ellenére továbbra sem akar megnyugodni, állandóan felül akarja múlni önmagát. Most épp a teljes vizsgarendszert állítaná feje tetejére. Menet közben, persze.

A Spiru Haret szakszervezeti szövetségnél verte ki elsőként a biztosítékot,

hogy a miniszter hétfőn rendeletet adott ki, melyben módosítja a középiskolai felvételi kalendáriumát. Alig egy hónappal a középiskolai felvételi előtt. És anélkül, hogy erről a szakmával konzultált volna.

A rendelet azokat a vizsgákat tolja odébb, melyeken a szaknak megfelelő képességeiket bizonyítják a diákok – a kizáró jellegű vizsgák a sport-, művészeti, tanítóképző és egyéb vokacionális iskolákban előzik meg a tulajdonképpeni felvételit. Az új menetrend szerint ezeket alig pár nappal a nyolcadik osztályt lezáró képességvizsga előtt tartanák, azaz

még raknának egy púpot a diákok hátára, mintha a képességvizsga önmagában nem lenne elég.

De a minisztérium nem csak a diákokkal tol ki, hanem a pedagógusokkal is. Esetükben május 30-ára halasztja a szabad tanügyi állások kifüggesztését, így ezeknek kevesebb idejük lesz készülni a tanári versenyvizsgára.

„Amit az oktatási minisztérium tesz, törvénytelen. Nem űzhetsz csúfot a gyerekekből, szülőkből és pedagógusokból”

– kommentálta az  intézkedést Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret oktatási szakszervezeti szövetség elnöke.

Hirdetés

Aki szerint Andronescuék újítása már csak amiatt is röhejes, mivel egyes szülők már beíratták gyerekeiket az elővizsgákra, de több tanfelügyelőség is szervezett már állásbörzét és ott kínálta betöltésre a szabad helyeket. Kolozsváron például ezt múlt szerdán tartották a magyar szakos végzősök számára. Tehát,

május végéig nem tudni a középiskolai beiskolázási számokat, ahogy azt sem, hogy jövőre lesz-e pedagógus, aki tanítja majd a diákokat.

Semmi új a nap alatt. Ahogy az sem újdonság, hogy a szakszervezet tüntetésekkel fenyeget, ha a szaktárca nem vonja vissza az ominózus rendeletet.

Nyugalom, kezdődik a vizsgaszezon!

Hirdetés