Ötödik bajnoki címét nyerte a Kolozsvári CFR focicsapata

Lang Ádám személyében először lett román bajnok egy magyarországi futballista.
Hirdetés

Május az évnek az a hónapja, amikor néhány ezer kolozsvári kolozsvári polgár hirtelen felfedezi, hogy ő bizony szereti a focit, és különösképpen a CFR csapatát. Ilyenkor megduplázódik-triplázódik a csapat nézőszáma az utolsó bajnoki meccsre, amikor már a bajnoki serleg is az asztalra kerül, majd kiköt a csapatkapitány kezében. 

Aki eddig mind az öt bajnoki cím alkalmával egy portugál védő: 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben Ricardo Cadú, tavaly és az idén Mário Camora emelhette elsőként a magasba a trófeát, miután csapata 1-0-ra legyőzte az Univeristatea Craiovát, és az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megvédte címét.  

 

Idén a korábbi éveknél sokkal simábban lett bajnok a CFR, amely egy fordulóval a vége előtt is öt ponttal vezet Gigi Becali FCSB-je előtt – a bukaresti sportmédia pedig hónapok óta képtelen kimagyarázni, miért lesz immár zsinórban negyedik éve csak második a bukaresti sztárcsapat. 

Talán azért, mert sztárokból áll, de nem csapat. 

A CFR-nél kevésbé vannak sztárok, bár a góllövőlistát vezető George Ţucudean 2018 legjobb román focistájának is megválasztották, van viszont egy remekül összerakott, többnyire nagyon tapasztalt játékosokból álló csapat. Amely alig változott az előző idényhez képest, a frissen igazoltak közül csak a magyar válogatott védő Lang Ádám (24 meccs minden sorozatban) játszott viszonylag rendszeresen, bár a rájátszásban többnyire már a tartalékok közé sem nevezték. Neki Dan Petrescu edző és francia posztriválisa, Kévin Boli kínai kalandjának vége tett be, az ő visszatérésük után már csak kupameccseken játszott.

Hirdetés

Petrescu pedig annak ellenére kulcsfigura a történetben, hogy tavaly nyáron ugyan lelépett dollármilliókat keresni Kínába, de márciusban visszatért bezsebelni harmadik román bajnoki címét – az elsőt még 2009-ben nyerte az Unirea Urziceni-el. Utódai közül Edward Iordănescu gyorsan megbukott ugyan, a portugál Antonio Conceicao viszont folyamatosan az első helyen tudta tartani a csapatot, ám amikor Petrescu ismét elérhetőnek tűnt, az egykori játékosai által uralt  klubvezetés az első kisebb megtorpanás után menesztette, akárcsak az átmenetet biztosító, ötből öt meccset megnyerő Alin Minteuant. Petrescu pedig lehozott egy szinte tökéletes rájátszást (7 győzelem, 2 döntetlen), és idén talán marad a Bajnokok Ligájában is szerencsét próbálni.  

 

 

Hirdetés