Az orvos fizethet, ha túlzottan megvárakoztatja a beteget

Ezt ígéri a miniszter. Az persze nem világos, hogy ezt milyen alapon fogják ellenőrizni.
Hirdetés

A kórházakat szúrópróbaszerűen ellenőrizgető Sorina Pintea egészségügyi miniszter bejelentette, tetemes bírságra számíthatnak ezentúl azok az orvosok, hogy túllépik a sürgősségi kórházakra vonatkozó eljárás által megszabott várakozási időt.

Azt sajnos nem részletezte, hogy ezt hogyan fogják ellenőrizni, de utalt arra, hogy a páciensek panaszai alapján fognak eljárni, ami már csak azért is furcsa, mert a betegek állapotának a súlyosságát a szolgálatos orvosnak kell felmérnie.

Az eljárás alapján a vörös kód a legsúlyosabb esetekben érvényes, azokra a betegekre vonatkozik, akik azonnali ellátást igényelnek, ezt követi a sárga kód, amikor eltelhet egy kis idő, amikor is a sürgősségi orvos megnézi a beteget. Ezek után következik a kék, illetve a zöld kód, amelyek nem kimondottan sürgősségi esetekre vonatkoznak.

A Pintea által említett bírságokról egy új jogszabály fog rendelkezni, melynek a részleteit ezután fogják közzétenni. A sürgősségi kórházak évek óta szakemberhiánnyal küszködnek, erre továbbra sincs gyógyszer.   

Hirdetés