Áll a bál Iași-ban is: csendőrök és kordonok védik a PSD-seket a tüntetőktől

Bár a fél világ Nagyszebenre figyel, Iași mutatja meg igazán a Romániában uralkodó közhangulatot.
Hirdetés

Nem feltétlenül volt jó ötlet az a nagyszabású kampányesemény, amelyet a PSD hirdetett meg Iași-ban, ott, ahol már egyszer kifütyülték Liviu Dragneát. Már jó előre lehetett tudni, hogy balhé lesz a makacs erőfitogtatásból: a Moldva különböző településeiről összeverbuvált és Iași-ba utaztatott embereket ellentüntetők fogják fogadni. A PSD elnökének pár nappal ezelőtti fenyegetőzése csak olaj volt a tűzre: azt mondta, hogy amennyiben „Iohannis szolgái” megzavarják az Európa napja alkalmából tartott ünnepségüket, akkor a PSD „dühös emberei” is ott lesznek a PNL gyűlésein.

Nem meglepő tehát, hogy mozgósítani kellett a csendőröket, többek között Konstanca és Bákó megyékből is, akik gyakorlatilag Liviu Dragnea személyi védelmét látják el. Az esemény helyszínét körbekerítették, a csendőrök pedig ellenőrzik a belépőket. Aki PSD-szimpatizáns, és igazolni tudja, melyik csoporttal érkezett, az bemehet, aki nem, az kívül marad. Az ellentüntetőket beszorították egy közeli utcába, de a skandálásuk így is messzire elhallatszott.

Időközben a helyszínt körbevevő utcákban a demonstrálók száma több ezerre nőtt, a PSD szimpatizánsai éles szóváltások kíséretében vonultak be a térre.

Egy független helyi tanácsos azzal vádolja a szervezőket, hogy mintegy 10 ezer embert kényszerrel vezényeltek Iași-ba.

Hirdetés

Mindezek fényében, mi értelme volt egy halom pénzt eltapsolni erre az eseményre?

Hirdetés