Serdülő tizenévesek döngölhették a földbe a zsidó temető sírköveit

Megvannak a huszvárosi vandalizmus gyanúsítottjai.
Hirdetés

Használt a romániai zsidó közösség felháborodása, egy hónappal az eset után megvannak a huszvásári (Huși) temetőrongálás gyanúsítottjai. Nagy valószínűséggel ők döntöttek le, törtek össze mintegy 70 sírkövet a város zsidó temetőjében, közölte a rendőrség. Illetve nem csak ők, a rongálásban a szél, a vihar által kidöntött fák is besegítettek, teszik hozzá.

Utóbbi kijelentéssel mintha enyhíteni próbálnának a baj súlyosságán, ugyanis kiderült, hogy a gyanúsítottak még szinte gyerekek: három 15-16 éves fiú. Ha bebizonyosodik, hogy valóban ők voltak az elkövetők, sírgyalázás és rongálás vádjával állíthatják őket bíróság elé. A Vaslui megyei ügyészség egyelőre tovább vizsgálja a felháborító esetet.

Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke ezt antiszemita cselekedetként könyvelte el, ami annál súlyosabb, hogy tizenévesek lehetnek az elkövetők. A történtek után a romániai, de az Izraelben és más államokban élő zsidók nevében felszólította a hatóságokat, hogy a legrövidebb időn belül kerítsék kézre és állítsák törvény elé a tetteseket.

Hirdetés