Ön is kapott bérletdrágító SMS-t a mobilszolgáltatójától?

A fogyasztóvédelem közbelépett, de csodálkoznánk, ha tudná szabályozni az árakat.
Hirdetés

Rendeletben szólt rá az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke az egyik mobilszolgáltatóra, hogy hagyjon fel a felhasználókkal szemben nem korrekt kereskedelmi gyakorlatokkal, amelyek célja, hogy megdrágítsa az előfizetéseket.

A fogyasztóvédelem közleménye egyelőre a vállalattal szemben jótékonyan homályos, azaz se az nem derül ki, melyik mobilszolgáltatóról van szó, se az, hogy milyen eljárást találtak szabálytalannak. A vállalatot pár napja 70 ezer lejre bírságolta meg a fogyasztóvédelem ugyanezért, majd rendeletben nyomatékosította, mit hagyjon abba a szolgáltató.

A külön rendeletre valószínűleg azért volt szükség, mert az ellenőrzés és a bírság után érkeztek lakossági panaszok arról, hogy árdrágítást bejelentő SMS-t kaptak. Mivel a szolgáltatónak közel 2,5 millió előfizetője van, a fogyasztóvédelem úgy gondolta, inkább elejét veszi a szabálytalannak vélt drágításnak. Intézkedéseit a vállalat bíróságon támadhatja meg, de addig is alá kell vetnie magát a rendelkezéseknek, amíg a bíróságon jogerős ítélet születik.

Közleményük szerint szabálytalan, hogy a szolgáltató a fogyasztókra terhelje át azokat a költségeket, amelyek törvénymódosítások nyomán keletkeztek. Nem pontosítja, de valószínűleg a tavaly december végén elfogadott, 114-es sürgősségi kormányrendeletről lehet szó, amely igazi salátatörvényként többek között a távközlési cégekre is egyféle különadót vetett ki.

 

Hirdetés