Ezekre a kérdésekre vár választ Iohannis a népszavazáson

Az elnök hivatalosan is meghirdette a referendumot.
Hirdetés

Hosszas várakozás után Klaus Iohannis államfő végül hivatalosan is meghirdette azt a népszavazást, amelyen az igazságszolgáltatás függetlenségét, illetve a korrupcióellenes küzdelmet érintő témákban kérdezi meg a polgárokat.

Az elnök csütörtökön írta alá a referendum kiírásáról szóló rendeletet. Eszerint a népszavazást a május 26-i európai parlamenti választással egy időben tartják.

A referendumon két kérdésre várnak választ.

Az első így hangzik:

Egyetért ön azzal, hogy betiltsák az amnesztiát és a közkegyelmet a korrupciós bűncselekmények esetén? 

A második kérdés ez: 

Hirdetés

Egyetért ön azzal, hogy a kormány számára megtiltsák a bűncselekményeket, büntetéseket és az igazságügyi rendszer felépítését érintő sürgősségi kormányrendeletek elfogadását, illetve azzal, hogy kiterjesszék a rendeletek alkotmánybíróságon való közvetlen megtámadásának jogát?

A népszavazás Iohannis kormányellenes hadjáratának, illetve saját elnökválasztási kampányának része, és akkor jelentette be a kiírását, amikor úgy tűnt: a kormány sürgősségi rendelettel akarja módosítani a büntető törvénykönyvet.

Emellett azért akarja kiterjeszteni a sürgősségi rendeletek alkotmánybírósági megtámadásának jogát, mert azt ma csak az ombudsman, azaz az állampolgári jogok biztosa teheti meg. Márpedig ő ma Victor Ciorbea volt miniszterelnök, akit a jelenlegi garnitúra nevezett ki, így a kormányoldal tenyeréből eszik.

Hirdetés