Az idei influenzavírus halálosabb volt, mint a tavalyi kettő

Közel kétszáz halálesetben játszott közre az A-H1 törzs a most záruló influenzaszezonban.
Hirdetés

Még terjed, de már nem járványszerűen az influenzás megbetegedés az országban, közölte a járványügyi központ (CNSCBT) csütörtökön. Pechünkre az újabb megbetegedések Bukarest mellett épp Kolozs megyében jelentkeznek, illetve Iași és Konstanca megyében.

Míg tavaly 1750 embernél mutatták ki az influenzát, a járvány pedig 139 áldozatot szedett, idén eddig 2269 influenzás megbetegedést regisztráltak, és 196 halálesetnél mutatták ki az influenzavírust. 

Tavaly egyébként más vírus futott szét: a megbetegedések kétharmadát B, egyharmadát A típusú vírus okozta, idén viszont kizárólag A típusú (ezek közül is az A-H1) vírus fertőzött. Azzal együtt volt súlyosabb az idei járvány, hogy a tavalyihoz képest hetekkel korábban indult az oltási kampány, és a tavalyi egymillió után ebben a kampányban 1,33 millió, veszélyeztetettnek számító ember kapott ingyenes vakcinát.

Még mindig sok a légúti megbetegedés, április második hetében 68 425 ezer ember fordult ilyennel orvoshoz, de 6,3 százalékkal kevesebben, mint egy héttel korábban. Az április közepén regisztrált 68 ezer beteg közül 279-nél mutatták ki az influenzavírust.

Hirdetés