Dragnea jól belecsapott a lecsóba: megbénult a zöldség- és gyümölcsbehozatal

Második napja, hogy az ország határátkelőinél rostokolnak a gyümölcsöt és zöldséget szállító teherautók.
Hirdetés

Óriási kamionsorok torlódtak fel az ország összes határátkelőhelyénél azt követően, hogy az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) rászállt az import zöldségeket és gyümölcsöket beszállító teherautókra. Az ANAF az összes szállítmány iratát ellenőrzi, ami rendkívül lelassítja az érintett teherautók számára a határátlépést.

A sofőrök türelmét próbára tevő akció kapcsán a romániai üzletláncok egyesülete (AMRCR) arra figyelmeztet, hogy a szállítmány könnyen tönkre megy a várakoztatás miatt, óriási károk keletkezhetnek, és az is megtörténhet, hogy húsvétra üresen maradnak a nagy bevásárlóközpontok zöldségeknek és gyümölcsöknek fenntartott polcai, kamrái. Az intézkedés, meglehet, sérti az EU tagállamai közötti szabadkereskedelmi megállapodását.

Az ANAF csütörtökön jelentette be, hogy országos szinten ellenőrzéseket tart a zöldség- és gyümölcsbehozatallal kapcsolatos törvénytelenségek kiszűrése érdekében. Előzőleg Liviu Dragnea PSD-elnök figyelmeztette az összes illetékes állami szervezet vezetőjét, hogy amennyiben nem állítják meg a zöldségek és gyümölcsök „csempészetét”, akkor búcsút inthetnek a munkájuknak.

Dragnea a PSD kampánygyűlésén is beszélt arról, hogy rossz minőségűek az üzletekben található zöldségek és gyümölcsök, a kormány nem tűrheti, hogy a külföldi vállalatok megalázzák a románokat, és agyonvegyszerezett élelmiszerekkel mérgezzék gyerekeiket.

„Amikor kijut majd a mi ízletes, egészséges gyümölcsünk és zöldségünk a Nyugatra, elsőként fog elkelni. Vajon örülnek, vagy haragszanak majd érte odakint? Haragudni fognak, jóemberek” –  fogalmazott pénteken Dragnea.

Hirdetés

A kamionok elleni hadjáratból úgy tűnik, komolyan is gondolta, amit mondott. Már csak az a kérdés, hogy ennek mi lesz az ára és vajon nem-e a fogyasztók fogják megfizetni?

 

Hirdetés