Döglött halak árasztották el a Pece-parti Párizst

Nem láttak még ekkora halpusztulást az Adyt is megihlető patakban.
Hirdetés

Egyelőre nem tudni, hogy mitől döglenek a halak a Pecében, az viszont tény, hogy hetek óta haltetemeket látnak a Nagyváradot átszelő patakban, mely annak idején Ady Endrét is megihlette. Egy egyetemi alkalmazott korábban figyelmeztetett a szennyezésre, de akkor senki nem figyelt rá.

Végre a környezetvédelmi hatóságok is észbekaptak és vizsgálatba kezdtek, miután csütörtök reggel riadóztatták őket, hogy haltetemek úszkálnak a Pece patak Csillagvároshoz és a Nagyváradi Egyetemhez közeli szakaszán. A vízügyi igazgatóság, a környezetvédelmi őrség és a nagyváradi közművek szakemberei nagy kegyesen kiszálltak a helyszínre.

Jobb későn, mint soha alapon, ugyanis az egyetem egyik alkalmazottja, Brînduşa Doca már hetekkel ezelőtt figyelmeztette őket, de hiába. Anca Mihociu, a vízügyi igazgatóság szóvivője szerint most hivatalból indítottak vizsgálatot, és azt gyanítják, hogy a Szőllős (Nufărul) és Csillagváros (Cantemir) negyedeken átvonuló, majd a Pecébe torkolló fedett Adona patakból érkezik a szennyezés.

A vízügyisek nem csak a munkásokat kergették ki döglött halakat gyűjtögetni a patakpartra, a laboratóriumi szakembereket is haptákba állították: több helyszínen is vízmintát vettek.

Épp idejében, ugyanis Doca felhívására egy jászvásári egyetemi tanár, Silviu Gurlui már végzett vizsgálatokat, és azt az eredményt kapta, hogy a Pece több mérgező anyaggal is szennyezett. Akkor a bihari hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy a jászvásári szakember eredményei „nem világosak”.

Hirdetés

A Pece patak nagyváradi szakaszán egyébként medertisztítási munkálatok zajlanak, nem kizárt, hogy ezzel is összefügg a szennyezés.

 

Hirdetés