Kövesi kifellebbezte magát a hatósági felügyelet alól

Hat napig se tartott az ügyészek korlátozása, a bíróság eltörölte.
Hirdetés

Elfogadta a legfelső bíróság szerda délután Laura Codruța Kövesi óvását a 60 napos hatósági felügyelet ellen, amit a bírákat és ügyészeket vizsgáló speciális ügyészség foganatosított ellene, jelentette be maga a volt főügyész távoztában a bíróság épületéből. A hatósági felügyeletet eltörlő bírósági ítélet jogerős.

Kövesi ellen március 28-án rendelt el hatósági felügyeletet a PSD-kormány által nemrég a bírók és ügyészek kivizsgálására létrehozott új ügyészség. Még mindig azzal gyanúsítják az igazságszolgáltatás elől Szerbiába szökött Sebastian Ghiţă üzletember és szélhámos feljelentése nyomán, hogy Kövesi Ghiţától kért pénzt a FNI-ügyben elítélt Nicolae Popa hazahozatalához. 

A vád nyilvánosságra kerülésekor maga a rendőrség és a belügyminisztérium cáfolta számlákkal, hogy Nicolae Popa hazahozatalának árát a belügyminisztérium állta, de ha egyszer feljelentés érkezik az ügyészségre, akkor az mindenképp nyomozásba kezd a román eljárásjog alapján.

A hatósági felügyelet pedig többek között azzal jár, hogy a felügyelt személynek hetente többször meg kell jelennie a lakhelye szerinti rendőrőrsön, és külföldre is csak hatósági felügyeletet kiszabó ügyészek engedélyével utazhat. Kövesi pénteken és hétfőn is megjelent az illetékes bukaresti rendőrségen. Érdekes, hogy abban az időszakban helyezték gyanú, majd hatósági felügyelet alá, amikor többször is ki kellene utaznia Brüsszelbe, mivel az eddigi fordulókon sikeresen pályázott az Európai Ügyészség vezetésére.

Érdekes mód a hatósági felügyeletet a román igazságszolgáltatás nem tudta az olyan, elítélt vagy az ítélethez közel járó vádlottak esetében érvényesíteni, mint Radu Mazăre, Elena Udrea vagy maga Sebastian Ghiță, akik gond nélkül külföldre szöktek az ítélet elől.

Hirdetés

Kövesinek egyébként a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) tette lehetővé, hogy a DNA éléről történt leváltása után is a kormányőrség emberei védjék, mert olyan sok, a testi épségét veszélyeztető fenyegetést kapott, válaszolta ma újságírói kérdésre a volt főügyész.

 

Hirdetés