Befejeződött Horváth Anna pere, karnyújtásnyira a jogerős ítélet

Az ügyvéd optimista, a felmentésben reménykedik.
Hirdetés

Befejeződött szerdán Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester pere a bukaresti legfelsőbb bíróságon, a jogerős ítéletet várhatóan április 17-én teszik közzé, de a román igazságszolgáltatást ismerve ezt még tovább odázhatják.

Sergiu Bogdan ügyvéd a Szabadságnak elmondta, a szerdai tárgyaláson – melyen elhangzottak a védőbeszédek is – a szakértő megállapította, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által készített hangfelvételt – a vád egyetlen bizonyítékát – egyértelműen „megdolgozták”

Az ügyvéd már csak emiatt is optimista, reméli, hogy Horváth Annát felmentik, bevallása szerint mindent tőle telhetőt megtett ennek érdekében.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében rendelt el nyomozást Horváth Anna ellen. Amint a bíróságra 2016 decemberében benyújtott vádiratból kiderült: Horváth Annát nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a SRI, és ennek során hallgatták le egy olyan kávéházi beszélgetését, amelyet Fodor Zsolt üzletemberrel folytatott. A vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára, cserében pedig megsürgette egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. Az elsőfokú eljárásban a kolozsvári Táblabíróság márciusban két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt alpolgármestert, aki 2017 tavasza óta kolozsvári tanácsos, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeke.  

Hirdetés