Lassan kiderül, senki sem az, akinek kiadja magát a román egészségügyben

Tíz évig szemészként praktizálhatott egy kolozsvári családorvos férje munkahelyén. És még csak nem is ez a legdurvább a történetben.
Hirdetés

Az egészségügyi minisztérium ráküldte a Közegészségügyi Igazgatóságot a kolozsvári vasutas (CFR) kórházra, miután Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa, a Képviselőház egészségügyi szakbizottságának alelnöke interpellációt nyújtott be a tárcavezetőnek. Arról tájékoztatta a miniszter asszonyt, hogy tudomása szerint a vasutas kórházban tevékenykedő Crina Nistor úgy végzett szemészeti beavatkozásokat, hogy nem volt hozzá megfelelő képesítése.

A hölgy 2014 óta családorvos, és csak 2018 októbere óta szemész, állapította meg a minisztérium, mely azt kell még kiderítse, hogy Crina Nistor műtött-e tavaly október előtt. Ungureanu úgy tudja, hogy férje – aki valóban szemész – mellett végzett beavatkozásokat, de egyébként a képesítés megszerzése után sem műthetett volna, mivel nem állt szerződésben a kórházzal. Az utóbbi időszakban már férje nélkül is vizsgált pácienseket. Ráadásul soha nem is tevékenykedett családorvosként, csak azért járta a rendelőket, hogy betegeket toborozzon a férjének, aki a CFR kórházzal szemben, egy magánszemészetet is működtet.

Ungureanu állításait két beteg is alátámasztja, akiket az önmagát szemésznek valló Crina Nistor vizsgált meg. Egy beteg azt állította, hogy a nő durván bánt vele. Vannak továbbá olyan páciensek, akik arra panaszkodtak, hogy az állami intézettől a Crina Nistor férjének magánrendelőjébe irányították, ahol természetesen fizetniük kellett a szolgáltatásért, nem is keveset.

Hirdetés