Alaposan túlfizette a kolozsvári városháza az alkalmazottait

2017-ben legalább 13,5 millió lejjel, állítja a Számvevőszék.
Hirdetés

Úgy kilőttek a fizetések 2017-ben a kolozsvári városházán, hogy túlmentek a törvényesség határán, állítja a Számvevőszék az Adevărul által szemlézett jelentésében: összesen 13,5 millió lejt fizetett ki törvénytelen pótlékokra és ösztönzőkre.

A jelentés szerint 2017-ben több mint hétmillió lejt fizettek ki törvénytelenül a polgármester szaktanácsadó testülete összes alkalmazottjának úgy, hogy olyan ösztönzőket építettek be az alapfizetésükbe, amelyekre nem mindenki lett volna jogosult.

További 1,39 millió lejt fizettek ki szabálytalanul a helyi költségvetésből prémiumként, túlóradíjként és munkaszüneti napokon ledolgozott órákért. A Számvevőszék szerint azért szabálytalanul, mert ez az összeg meghaladja az ilyen címen törvényesen kifizethető túlóradíjakat.

További 5,1 millió lejjel pedig a parkolókat, a kulturális intézményeket és a bölcsődéket kezelő közszolgálatok, valamint a szociális szolgálat alkalmazottait fizették a törvényes határon túl úgy, hogy a 2017-es közalkalmazotti bértörvény életbelépéséig olyan ösztönzőket építettek be a fizetésükbe, amelyekre nem lettek volna jogosultak.

A polgármesteri hivatal az Adevărul megkeresésére azt válaszolta, elemezni fogja a Számvevőszék jelentésében foglaltakat, és ha annak következtetései eltérnek a hivatal álláspontjától, akkor követik az ilyenkor szokásos eljárásokat.

Hirdetés

A polgármesteri hivatal idén februárban elfogadott szervezeti felépítése szerint 1095 munkatársa van. Közülük 816-an közalkalmazottak, 276-an pedig megbízásos szerződés alapján dolgoznak az intézményben.

 

Hirdetés