Azért ilyen brutális összegű adócsaláshoz már tényleg tehetség kell

Nyereségesen működött a számlagyár. És ez dollármilliókban volt mérhető.
Hirdetés

Szép zsákmányra csaptak le csütörtökön reggel a rendőrök Románia 19 megyéjében és Bukarestben: a gyanú szerint 6,5 millió dolláros adócsalásban összesen 150 cég érintett, a hatóságok 197 helyszínen tartottak házkutatást, a gyanúsítottak pedig összesen 103-an vannak.

A bűnpiramis tetején két Giurgiu megyei cég áll, amelyek gyakorlatilag számlagyárként működtek: 2012 és 2014 között 150 cég számára adtak ki hamis számlákat soha le nem szállított termékekről vagy soha el nem végzett szolgáltatásokról.

Az érintett megyék közül csak három van a Kárpátok boldogabbik oldalán, Arad, Brassó és Máramaros, a többi Óromániában tengődik.

A nyomozó szervek szerint a Giurgiu megyei Davis Complet Construct és a Center Prod Metal Kft. ipari mennyiségben szállított hamis számlákat a „partnercégeknek”, amelyek ezek segítségével jókora összegű fiktív kiadást tüntettek fel a könyvelésben.

Hirdetés

Az érintett cégek között ott van a Romtelecom is, amely szerződést kötött egy olyan céggel, amely a két számlagyáros fantomcéggel kötött alvállalkozói szerződést.

Az államkasszának okozott kár összege 6,5 millió dollár, ebből 4,5 millió dollárt a két giurgiui számlagyáros fantomcég Kínába menekített, természetesen szintén fiktív tranzakciók segítségével.

Hirdetés