Egyre több dohányos gondolja úgy, hogy a csempészcigi az igazi

Nőtt a feketepiac részesedése a cigaretták piacán.
Hirdetés

Virágzik a cigaretta feketepiaca Romániában: a Novel Research hétfőn nyilvánosságra hozott felmérése szerint januárban már az összes eladott cigaretta 17,3 százaléka származott törvénytelen forrásból. Hogy a számot el lehessen helyezni a konkrétumok szintjén is: ez az adat 1,9 százalékkal magasabb, mint a tavaly novemberi. Sőt a teljes 2018-as év átlagát is meghaladja, ami 16,3 százalék volt.

A legtöbb csempészcigit az ország északkeleti régiójában fogyasztják, lassan az összes elszívott cigi felét: itt 41,1 százalékos az arány.

A legnagyobb mértékben viszont a délnyugati régióban nőtt a csempészcigi aránya november óta: 12,2 százalékpontos ugrással most 28,9 százalékra tehető azon cigaretta aránya, amelyet nem a trafikokból, hanem a piacok környékén lebzselő nepperektől, vagy biztos forrásokkal rendelkező ismerősöktől szereznek be.

Az egyetlen olyan régió, ahol csökkent a feketepiac részesedése, az az észak-nyugati, ahol 3,3 százalékpontos csökkenéssel januárban 13,9 százalékos volt az arány.

És hogy milyen csempészcigiket kedvelnek a polgárok? Nos, aki eddig még nem tette, most ismerkedjen meg a „cheap whites” fogalmával: ezek az úgynevezett „no name” cigik, amelyeket vagy törvényes, vagy kevésbé törvényes keretek között, alapvetően a feketepiac számára gyártanak. Ezek aránya 60 százalékos a csempészcigik között.

Hirdetés

A források nagyjából változatlanok, csak a részesedésük más: a Moldovából behozott csempészcigaretta aránya 8,1 százalékponttal 19,1 százalékra csökkent, míg az Ukrajnából érkezőé 4,1 százalékpontot nőtt, és 12,9 százalékos volt.

A csempészcigi népszerűségének növekedéséhez minden bizonnyal nagyban hozzájárult, hogy a kormány a tavalyi év végén közel 10 százalékkal emelte a dohánytermékek jövedéki adóját.

A feketepiaci részesedés növekedése ezt „ellensúlyozza”: szakértői becslések szerint a növekedés évi 70 millió eurós kiesést okoz az államkasszának.

Hirdetés