A szökevény Ghiță volt cégének tejel a kormánypalotára vetített dák farkas

Nem is keveset, 1,2 millió lej nyereséget hoz a cégnek a román EU-elnökség kivetített jelképe.
Hirdetés

A román abszurd csúcsa, hogy miközben vasárnap az igazságszolgáltatás és a korrupcióellenes harc ellehetetlenítése miatt tüntettek a bukaresti kormányépület előtt, egy korrupcióval vádolt politikus volt cége számára jövedelmező fénydekoráció borította be az épületet. Az történt ugyanis, hogy a jelenleg is Szerbiában bujdosó Sebastian Ghiță korábbi cégét bízták meg, hogy jelenítse meg a Victoria-palotán Románia EU-elnökségének logóját, a dák farkast.

A Recorder.ro értesülése szerint a kormányhivatal működéséért felelős protokollhivatal (RAPPS) 1 280 000 lejt, vagyis mintegy 250 000 ezer eurót fizetett ki – ráadásul egyszerűsített eljárással – a 360 Revolution cégnek a logó megjelenítéséért.

A 360 Revolutiont 2007-ben alapította Sebastian Ghiță, és sokáig többségi tulajdonosa volt, míg politikai szerepvállalása miatt át nem adta a részét egyik bizalmi emberének, Daniel Iulian Budulușnak.

Úgy tűnik, az utóbbi egy évben senkit nem zavart Bukarestben, hogy a cégalapító ellen hat bűnvádi eljárást is lefolytatott az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) különböző korrupciós és gazdasági bűncselekmények miatt. A 360 Revolution ugyanis több megrendelésnek is eleget tett mind a kormány, mind a fővárosi önkormányzat megbízásából, előbbitől 94 000 lejt, utóbbitól több mint 1 millió lejt zsebelve be.

A dák farkas július elsejéig, a román EU-elnökség végéig díszeleg a Victoria-palotán.

Hirdetés