Legtöbbször elhallgatjuk a szexuális zaklatást a munkahelyen

De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Hirdetés
Románia ugyan nem zeng a #metoo botrányoktól, de alapanyag lenne hozzá bőven: az alkalmazottak 44 százaléka érezte már úgy a munkahelyén, hogy szexuális zaklatás áldozata lett. Az esetek magas aránya a BestJobs álláskereső portál felméréséből derül ki, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra.
 
Azoknak, akik a felmérésben ilyen tapasztalatokról számoltak be, 86 százaléka nő, 56 százaléka mondta, hogy legalább háromszor zaklatták karrierje során, 12 százalékával pedig folyamatosan megtörténik. 
 

A hatalmi összetevő

Ehhez képest ötből négy ilyen személy nem jelenti az esetet a kollégáinak vagy feletteseinek, inkább tűri (20%) vagy más állást keres (59%). Ennek egyik oka lehet az, hogy az esetek felében a közvetlen felettesük vagy az igazgatójuk volt a zaklató, 34,5 százalékában egyenesen a cég felsővezetéséből. 
 
Az esetek 38,3 százalékában a zaklatást elszenvedőéhez hasonló pozíciót betöltő személy, 16 százalékában ügyfél, öt százalékában beszállító környékezte meg az alkalmazottat.
 
Ötből hárman mondták, hogy konfrontálódtak a zaklatóval, az esetek 40 százalékában ez leszerelte a zaklatót, de több mint 30 százalékában a helyzet elfajulásához vezetett. Az többi esetben a zaklató nem változtatott a viselkedésén. 
 

Miért nem?

Azoknak a fele, akik nem jelentették az esetet, azért hallgattak róla, mert nem voltak bizonyítékaik, csak az ő szavuk a másik fél szava ellenében. Harmaduk nem akarta azt a benyomást kelteni magáról, hogy problémás alkalmazott, 17% pedig attól félt, hogy elveszíti az állását.
 
Akik nem hallgattak az őket ért zaklatásról, azok a saját felettesüknek, a zaklató felettesének, a személyzeti vagy a jogi osztályon jelentették az esetet. 28,5 százalékuk utána arról számolt be, hogy kollégáik kerülték őket, 12 százalékukkal veszekedett a főnökük, 14,2 százalékát pedig kitették a cégtől.
 
Az esetet jelentőknek mindössze ötöde kapott támogatást úgy a kollégáitól, mint a feletteseitől. A jelentés után az esetek 38 százalékában szűnt meg a zaklatás, a zaklató viszont ott maradhatott a cégnél, és a jelentett zaklatóknak mindössze öt százalékát bocsátották el a munkahelyéről.

Hirdetés