Nemcsak az állam tesz magasról az oktatásra, az önkormányzatokat sem érdekli az iskola

Ez derül ki a Számvevőszék jelentéséből.
Hirdetés

Miközben a szakszervezetek állandóan arra panaszkodnak, hogy az oktatás nem kap elég pénzt az állami költségvetésből, kiderült, hogy az önkormányzatok sem jeleskednek a gyerekek, azaz a jövő támogatásában. Igaz, mentségükre legyen mondva, ők is kevés pénzt kapnak Bukarestből, így nagyon nincs is amiből adakozzanak.

Mégis elgondolkodtatók azok az adatok, melyek a Számvevőszék tavaly év végi jelentéséből derülnek ki, s melyeket az Edudepdu.ro oktatási portál hozott nyilvánosságra.

A jelentés a 2014-2016-os időszakot mutatja be,

de valószínűleg jelenleg sem fényesebb a helyzet. Eszerint a 2016-os évben a megyei és helyi tanácsok összesen 65.087.355 lejjel támogatták az iskolákat, óvodákat, ami az államtól kapott támogatás 0,6 százaléka és

a diáklétszámra leosztva 21 lejt (!) jelent gyerekenként.

Az önkormányzatok kiveszik ugyan a részüket az iskolák, óvodák felújításából a beruházások szintjén, de ezek fenntartásához, a fejkvótához is hozzájárulhatnak. Azaz nemcsak az épületek karbantartásához, hanem az iskolai személyzet bérezéséhez, továbbképzéséhez, versenyek szervezéséhez stb. De nem teszik, amit a diákszervezetek nem is hagytak szó nélkül.

Országos szinten a legtöbb pénzt meglepő módon Călărași (2,51%) és Giurgiu (2,25%) megye önkormányzata költötte oktatásra. Az ország 27 megyéjében ez az összeg az 1 százalékot sem éri el, és nem a legszegényebb régiókról beszélünk, hanem Bukarestről, Kolozs, Maros, Arad, Szatmár és Hargita megyéről. A megyei leosztás ITT tekinthető meg.

Hirdetés