Az EMNP belobbizná Szilágyi Zsoltot az RMDSZ EP-listájának harmadik helyére

Ráadásul az MPP-vel közös jelöltként, az egyeztetés azonban még hátravan.
Hirdetés

Az erdélyi magyar összefogás listájával kellene ismét megméretkezni az európai parlamenti választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szerint, ugyanúgy, mint 2009-ben. A közös lista akkor három képviselői mandátumot ért.

Tőkés László EMNT-elnök a pénteki, temesvári sajtótájékoztatóján fel is vázolta, hogy szerinte Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) közös jelöltjeként kellene felkerüljön az RMDSZ-lista harmadik helyére. A forgatókönyv kész van, azonban Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke az MTI-nek azt mondta, a javaslatról még nem egyeztettek az RMDSZ partnerszervezetének számító MPP-vel.

A dolog most úgy áll, hogy az RMDSZ korábban már nevesítette jelöltjeit a szövetségi lista első öt pozíciójára, de Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a listára az EMNP és az MPP jelöltjei is felkerüljenek, amennyiben március elsejéig a pártokkal valamilyen megállapodás születik. Az utóbbi időben egyébként két felmérés is készült, mely szerint az RMDSZ nem éri el az 5 százalékos bejutási küszöböt az EP-választásokon. 

Hirdetés