Törvényben szabályozná a különórákat az oktatási minisztérium

Nem tarthat a tanár saját diákjának, a miniszter szerint nem etikus.
Hirdetés
Random ötletbörze benyomását kelti az oktatási minisztérium működése, de legalábbis az, ahogy Ecaterina Andronescu bedobja a nyilvánosságba az ötleteit. Supp, feldobja, aztán esik, ahova esik, kerül, amibe kerül, például 400 millió euróba kb. másfél millió tablet. Ejsze csak ad rá pénzt az unió.
 
Ugyanígy, tervezés és egyeztetés nélkül dobta be ma az ötletet kolozsvári sajtótájékoztatóján, hogy az oktatási törvénnyel kellene szabályozni a magánórákat. Mert hogy néz az ki, hogy egy tanár saját diákjának tart otthon különórát.
 
Majd azt is elárulta, hogy ezt tulajdonképpen már megtiltották korábban miniszteri rendelettel.
 
Andronescu azt sem tudja elfogadni, hogy egy tanítónő a saját osztályát vigye a saját afterschool programjába.
 
Majd a különórák komplex jelenségén elmorfondírozva ugyanazon a sajtótájékoztatón oda jut, hogy végül is nem lehet elkerülni őket, sőt át kellene vegye valamilyen formában az állami oktatási rendszer. Ez esetben a tanár korrepetírozhatja a saját diákját.
 
Mert hogy az egyik fő probléma, ismerte el a miniszterasszony, hogy durva képességbeli különbségek alakulnak ki gyakorlatilag már a második osztálytól kezdve, ezt a hátrányt pedig 13-14 éves gyerekeknél gyakorlatilag már nem lehet ledolgozni. És így jut oda egy teljes évfolyam, hogy a 142 ezer nyolcadikosnak több mint egyharmada, 55 ezer tanuló az átmenő ötöst sem érte el tavaly matematikából.
 
Andronescu egyébként épp a Kolozs megyei főtanfelügyelőség új épületét avatta fel Kolozsváron, és részt vesz a Románia Európai Tanácsi Elnökségének Prioritásai az oktatás terén című kétnapos konferencián. Ennyi biztos. Ahogy az is, hogy a magánórák még jó sokáig élni és virulni fognak.

Hirdetés