Műtárgyat herdált a részeg múzeumigazgató Szatmáron, állítja az egyik alkalmazott

Durva, de részleteiben kidolgozott sztorival állt elő egy múzeumi munkatárs, vizsgálják, mi igaz belőle.
Hirdetés

Ismét egy szokatlan esettel kerül reflektorfénybe Szatmárnémeti: a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója, Liviu Marta állítólag az általa vezetett intézményben ünnepelte születésnapját, ami olyan jól sikerült, hogy az ittas intézményvezető elajándékozott egy értékes múzeumi festményt az egyik vendégének. Mindez nem derült volna ki, ha a múzeum egyik alkalmazottja nem számol be a helyi sajtónak az esetről, igaz, név nélkül.

Mint írta, az alkalmazottakat nem töltötte el különösebb lelkesedéssel, hogy a főnökük születésnapi ünnepséget tartott a múzeumban, de a protokollnak megfelelően részt vettek a koccintáson. Az elhúzódó evészeten és ivászaton az igazgató szűk baráti köre maradt a legtovább, akik hányásnyomokat hagytak maguk után másnapra. Ebből még nem is lett volna botrány, ha az intézményvezető nem ajándékozott volna el egy értékes műtárgyat, egy absztrakt festményt a múzeum raktárából.

A megajándékozott férfi hazavitte a festményt, de mivel feleségének nem tetszett, úgy döntött, továbbadja azt egy Szárazberken tartott eseményen, szintén ajándék gyanánt. Csak a decemberi ünnepek után tűnt fel a múzeumban a festmény hiánya, addigra az igazgató is kijózanodott és ráeszmélt bűncselekménynek minősülő tettére, így visszakérte az értékes ajándékot a havertól, aki visszahozatta Szárazberekről, mesélte a múzeumi alkalmazott.

A történet eljutott a Szatmár Megyei Tanács elnökéhez, Pataki Csabához is, aki elmondta: csak azután fog reagálni és érdemben lépni, ha meggyőződik a történet valódiságáról. Pataki arra is figyelmeztetett, hogy az egész az igazgatói székért folytatott harc része lehet, hiszen nemsokára versenykiírás lesz a funkció betöltésére, így előfordulhat, hogy a sci-finek beillő történet a képzelet szüleménye.

Hirdetés