Ecaterina Andronescu, avagy hogyan temesd el a román oktatást

Az a helyzet, hogy joggal félhetünk a hazai közoktatás reformjától, ha ez a néni végre is hajtja hagymázas elképzeléseit.
Hirdetés

Miközben a Dăncilă-kabinet tagjainak többsége menekül a sajtó elől, Ecaterina Andronescu olyan imázsgaloppot folytat, amelyet nem bír abbahagyni.

Az ok? A hölgy mérhetetlen hiúsága, aki azt a benyomást keltve, hogy életét adja a román oktatásügyért, el akarja törölni azt a képet, hogy Dragnea szolgája, akit még alig néhány hónapja gyalázott.

Andronescu a korábbi három miniszteri mandátuma kudarcát is kozmetikázni akarja, a rendszer megreformálója szerepében tetszelegve. A hölgy 2019-ben akar bevonulni a román oktatás történelmébe, amikor új oktatási törvényt akar kidolgozni.

Ha az előző három mandátuma során sokan

csak gazemberséggel gyanúsították, Andronescu asszony most egyenesen ostobaságokkal traktál.

Számos szakember igyekezett – tudományos érvekkel – szétszedni azt a bejelentett kezdeményezését, hogy már az I–III. osztályokban is meg lehetne bukni.

Míg Andronescu az előző mandátumában megvédte Pontát a plágiumvádaktól, az Országos Etikai Tanács eljárási szabályaira és döntésére hivatkozva, néhány napja azt jelentette ki határozottan, hogy „a plágium jelentéktelen dolog”.

Andronescu borzasztónak mondta, hogy a VIII. osztályos diákok közül 55 000, azaz 36 százalék még ötöst sem ért el a 2018-as képességvizsgán. Úgy tesz, mintha a holdról pottyant volna ide, holott az utóbbi hét évből hatban a Szociáldemokrata Párt (PSD) irányította az Oktatási Minisztériumot. Ecaterina Andronescu pedig az idő nagy részében a szenátusi oktatási bizottság elnöke volt. Vagyis

közvetlenül tettestárs volt abban a katasztrófában, ami most „elborzasztja”.

Andronescu új tantervet javasol, mely „a diák kreativitását fejleszti”. Színtiszta képmutatás. Előző mandátumai alatt, a videokamerák bevezetése előtt a diákok 80 százalékának sikerült az érettségije. A humán tantárgyakból írt dolgozatok többsége hasonlított egymásra, mert a diákokat magolásra és a tanárok által leadott anyagok memorizálására bátorították.

Hirdetés

Az ember nem szabadulhat a régi rossz szokásoktól. Andronescu asszony – újra – meg akarja menteni a diplomagyárakat. Ahelyett, hogy az oktatási standardok növelését kérné az egyetemektől és így váljon vonzóbbá, Andronescu csökkenteni akarja őket, hogy egyre több – gyengén felkészült – diák léphesse át a küszöbüket.

„Mi történik majd az egyetemeinkkel? Az egyik megoldás az, hogy megpróbálunk külföldi hallgatókat idehozni. Ezekkel több célt is teljesíthetünk. Megfelelünk a nemzetköziesítésnek is, tandíjakat is beszedünk és kétségtelenül bebiztosíthatjuk, hogy minden szakot megőrizhetünk”, állította Andronescu. Rémisztő logika…

nem az számít, hogy mennyit tudsz, a tandíj-fizetési képességed jelenti a fő bejutási kritériumot.

Olyan átok Andronescu, amitől az oktatás nem tud szabadulni. Úgy lépett be a kormányba, mint a maffiába: előtte még megalázta az, akinek aztán vakfegyelmet esküdött, Liviu Dragnea.


Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés