Egy napra két műhiszti is jutott a román sajtóban magyar politikusok látogatásai ürügyén

A csíksomlyói pápalátogatás és az EU külügyminisztereinek bukaresti találkozója volt ezúttal az apropó.
Hirdetés

Egy bizonytalan forrásból származó értesülés szerint a román állam vezetői helyett Orbán Viktor fogadja majd a pápát Csíksomlyón, ez pedig ismét okot ad arra, hogy a román véleményformálók magyarveszélyt kiáltsanak. Az Adevărul napilap egyik bloggere, George Simion  a székelyföldi románok egyik múlt hétvégi találkozóján járt, ahol Andrei Moldovan ortodox püspök figyelmeztette a hallgatóságát, hogy sem Klaus Iohannis államelnök,sem Viorica Dăncilă miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói eseményen. Jelen lesz azonban Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki – mint aki otthon érzi magát – fogadni fogja a pápát.

A blogger ebből fakadó felháborodásában felszólította a román hatóságokat, hogy legyenek szívesek jelen lenni a pápa romániai látogatásának valamennyi helyszínén, ugyanakkor szabjanak gátat Magyarország törekvésének, hogy kiterjessze szuverenitását Székelyföldre a Budapest által finanszírozott erdélyi beruházások révén.

George Simion civilként egyébként Románia és Moldova egyesülését szorgalmazza, és indulna a májusi európai parlamenti választáson,

nem kizárt tehát, hogy az efféle hangulatkeltéssel csak a népszerűségét akarja növelni.

Az Adevărul pénteken egy másik témát is felhasznált arra, hogy hisztit generáljon a magyarországi politikusok romániai látogatásai kapcsán. A román lap ugyanis kiszúrta, hogy Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter nem volt jelen az Európai Néppárt ernyője alatti pártok külügyminisztereinek bukaresti találkozóján – melyet rendszerint az EU-elnökséget ellátó országban szerveznek meg –, pedig az eddigi helyszínek mindegyikén ott volt. A lap szerint Szijjártó azért maradt távol, mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kritikát fogalmazott meg  az RMDSZ-szel szemben. Azt is felróják, hogy Orbán Viktor barátibb kapcsolatot ápol a PSD-vel, mint a PNL-vel, pedig utóbbival tartoznak egy pártcsaládba. A cikknek eredetileg

eléggé tendeciózus címet adtak, miszerint Magyarország ismét szembeszegül Romániával, bár a későbbiekben finomítottak rajta.

Persze, egy szóval sem említik, hogy Szijjártó az EU külügyminisztereinek nem hivatalos találkozójának mindkét napján, csütörtökön és pénteken is jelen volt Bukarestben. Csütörtökön találkozott a román egészségügyi miniszterrel, Sorina Pinteával, akivel az illegális migráció okozta egészségügyi kockázatokról tárgyalt, pénteken pedig az EU és Kína kapcsolatáról szóló megbeszélésen is jelen volt.

Hirdetés