Semmi jóra nem számíthatunk: padlón a román gazdaság?

A kormány intézkedései és a lej gyengülése okozta pánik megteszik a hatásukat, azonban a szakértők szerint most higgadtságra lenne szükség.
Hirdetés

A szakértők egybehangzó gazdasági előrejelzései nem túl fényes közeljövőt festenek a számunkra. A kormány intézkedései nyomán kialakult gazdasági helyzet – a lej romlása, a legfontosabb ágazatokat sújtó adóügyi ámokfutás, az állami költségvetés késése és a román gazdasággal szembeni nemzetközi bizalmatlanság növekedése – összességében megteszik a hatásukat:

már februárban legalább 6–8 százalékkal nőhet az élelmiszerek ára.

A bérek év végi emelésével a vállalatok arra kényszerülnek, hogy növeljék termékeik, szolgáltatásaik árát, így a kormány ezen intézkedése is a lakosság pénztárcáján fog csattani. Ráadásul, ha a pénzromlást nem sikerül megállítani, az a kamatokra és a bankközi kamatlábakra (ROBOR) is hatással lesz, több pénz fog elmenni a lakossági hitelekre, ezzel együtt drágulnak az albérletek is. Akik lakásvásárlásra készültek, egy jó ideig elfelejthetik terveiket, máskülönben nagyon ráfizethetnek. 

Gyakorlatilag egy mindenre kiterjedő áremelkedési hullám várható, ami

mindannyiunkat egyformán fog érinteni.

A botránykeltés, a pánikhangulat vagy a sajtóhisztéria azonban a legutolsó dolog, amire most szükség van. A lej gyengülésének megállításához a leginkább a gazdasági szereplők higgadtságára van szükség.

Hirdetés

Ehhez képest a Liviu Dragnea vezette PSD azzal dicsekszik, hogy Románia történelmében páratlanul növekedett a GDP és soha ilyen jól még nem keresett a lakosság, a lej gyengülésének felelősségét pedig egy Terminátorral ábrázolt képpel a Román Nemzeti Bankra hárítja azzal vádolva Mugur Isărescuékat, hogy manipulálják a kamatszinteket.

A gazdaságról folytatott közbeszédről sokminden elmondható, csak az nem, hogy higgadt.

Hirdetés