Nincs mese: még szűk másfél évig lehet szívni a mentolos cigit

Utána már csak a hagyományos, dohányízű dohányt lehet füstölni.
Hirdetés

Még 2016-ba életbe lépett egy EU-s irányelv, amely az ízesített cigaretták és egyéb dohánytermékek forgalmazásának betiltását célozta meg. Mivel Európában a mentolos cigaretta a leginkább elterjedt ízesített dohánytermék, a szabályt kidolgozó illetékesek úgy döntöttek, hogy a mentolos cigik gyártói pár évig haladékot kapnak és ha újabb mennyiségeket nem is gyárthatnak, a meglévő készleteiket még eladhatják, mégpedig 2020 májusáig. De nem mindenki, csak a 3 százalékosnál nagyobb részesedésű dohánycégek.

Csak hát a cigaretta meglehetősen magas árának olyan háromnegyede az államkasszákba folyik be jövedéki adó formájában, így hát több uniós tagállam – főleg Lengyelország és Románia – zúgolódni kezdett, mivel a mentolos cigi betiltásával jelentős költségvetési bevételektől esnek el. De az Európai Bizottságot nem lehetett eltántorítani célkitűzésétől.

Legutóbb egy németországi dohányipari cég, a Planta Tabak indított jogi eljárást az irányelv ellen, az ügyet tárgyaló berlini bíróság pedig kérdésekkel fordult a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz. A német cég éppen azt sérelmezte, hogy az irányelv megkülönbözteti a 3 százaléknál kisebb és nagyobb piaci részesedésű dohányipari szereplőket.

Az EU bíróságának szerdai ítélete azonban megerősítette az irányelv érvényességét, így hát továbbra is érvényes a tiltás és a 2020. májusi határidő. Technikailag nem a luxembourgi bíróság dönti el a tagállamokban felmerülő esetleges jogvitákat, csak alapot szolgáltat az egyes bíróságoknak. Ami azt jelenti, hogy a tagállamokban működő egyetlen bíróság sem hozhat olyan ítéletet, ami szembemegy az irányelvvel.

A direktíva kidolgozói úgy gondolják, hogy az ízesített cigaretta betiltásával kevésbé lesz vonzó a dohányzás, különösen a fiatalok számára.

Hirdetés