A román patrióták elfoglalták Bécset? (VIDEÓval)

Nos, nem, se most, se máskor. Csak koszorúztak egyet, a kis egyesülés alkalmából. De azért egy kis győzelmi szájtépésről nem bírtak lemondani.
Hirdetés

Érdekes, hogy a szuverén, egységes és oszthatatlan patrióta lélek képes a legegyszerűbb aktusokba is valami nagy, hódító gesztust belelátni. Ez történt a minap derék ismerősünkkel, Alexandru Cumpănașu úrral, a Románia Korszerűsítéséért Nemzeti Koalíció (CNMR) elnökével is.

De nézzük előbb, mi történt: konkrétan az, hogy egy Laura Hant nevű hölgy elintézte, hogy osztrák és román katonai és egyházi (és katonazenei) jelenlétben megkoszorúzzák az I. világháborúban elesett román katonák síremlékét az egyik bécsi temetőben. Oké, a hölgy nem csak egy egyszerű emigráns: a bécsi Mihai Eminescu Egyesület elnöke, továbbá nemrég kinevezték a derék Cumpănașu úr által irányított CNMR osztrák kapcsolatokért felelős alelnökévé. Szóval, odamentek, beszéltek, zenéltek, koszorúztak, s kész.

Igen ám, de most jön a már említett szuverén, egységes és oszthatatlan patrióta lélek. Aki Cumpănașu elnök úr testébe bújva így kiált: Íme, a román zászló! És nem Foksányban, nem Iași-ban, nem is Bukarestben. Az Osztrák-Magyar Monarchia szívében! (Mintha úgy emlékeznénk, hogy a nevezett államalakulat egy ideje megszűnt.) A monarchia szívében precedenst teremtettünk. (Mármint a románok.) Ez a hölgy megharcolt a román és osztrák bürokráciával, hogy lenghessen a trikolór a kis egyesülés évfordulóján. Bécsben! És lelkendezik még egyet az elnök úr azzal kapcsolatosan, hogy hát nézzék, milyen erős a kép, amint az osztrák katona a román zászló előtt tiszteleg. Elnök úr majdnem elsírta magát.


Fotó: Facebook.

Hirdetés

Hát, ilyen ez a szuverén, egységes és oszthatatlan patrióta lélek. Ja, akinek kedve van megnézni, mi történt, tessék:

 

Hirdetés