Sokszorosan megfizetnek a leromlott városképért az aradiak

Százaknak kell lepengetni a hatszoros ingatlanadót.
Hirdetés

Megújulhat Arad belvárosa, mégpedig a hanyag ingatlantulajdonok kárán. Több mint ezer laosnak kell az eddigi ingatlanadó többszörösét fizetnie 2019-ben, miután az önkormányzat eldöntötte: tesz a rendezett városképért. Az új „testvérvárosok” – Nagyvárad, Kolozsvár és Temesvár – példájára több mint ezer lakástulajdonos esetében növelték 500 százalékkal az ingatlanadót

Választhatnak: vagy felújítják lakásuk leromlott, sok esetben a járókelők testi épségét veszélyeztető homlokzatát, vagy az eddigi illeték hatszorosát pengetik le a városkasszába. A drasztikus lépésről hónapokkal ezelőtt figyelmeztették az érintetteket, 16 ezer felszólítást küldtek ki. A pluszadót végül 391 belvárosi ingatlanra, több mint ezer tulajdonosra vetették ki.

A különbség jelentős, például az egyik fontos aradi műemlék, a lepusztult régi színház esetében 3209 lejről 19.254 lejre nőtt az ingatlanadó. De 74 megsarcolt tulajdonos már az év első heteiben sietett adózni, szerdáig 37 ezer lej folyt be a városkasszába.

A pár éve a hanyag tulajdonosokra kivethető emelt ingatlanadó több erdélyi városban bizonyult hatásosnak. Kolozsváron és Nagyváradon számos évtizedekig elhanyagolt belvárosi épület újult meg abból az egyszerű okból, hogy a tulajdonos nem akarta a reális adó többszörösét fizetni, így inkább korszerűsítette tulajdonát.

Hirdetés