Dăncilă beledadogott a holokauszttagadásba, majd „elbátortalanította” a NATO-t

Logikai bukfencével már nemcsak egy ország, hanem egész Európa előtt hozza magát kínos helyzetbe.
Hirdetés

Az utóbbi időben már többször éreztük, hogy nincs mit röhögni Viorica Dăncilă kormányfőnek sokak szerint megunhatatlan bakijain, vitathatatlan ostobaságának apró, néha súlyos megnyilvánulásain, mivel egyszerűen már nem vicces, ahogy az ország élén szerencsétlenkedik. Amióta már nem csak az ország, hanem egész Európa „közönsége” előtt égeti magát Románia EU-elnöksége okán tett brüsszeli látogatásai alkalmával, a szekunder szégyenérzet is határtalanná vált.

A kormányfő ezúttal szerdán hozta magát kínos helyzetbe a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából szervezett brüsszeli eseményen (az emléknap egyébként az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján, január 27-én van). Az Európai Zsidó Kongresszus által szervezett ceremónián Viorica Dăncilă arról beszélt, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem a román EU-elnökség prioritásai közé tartozik, és ebben a témában egy konferenciát is szerveznek. Csakhogy belezavarodott a papírról olvasott mondandójába, és azt mondta, hogy  a szóban forgó eseménnyel Románia

„hozzájárul a negacionalizmus (sic!) és a holokauszt elleni harc támogatásához”.

A kormányfő – pontosabban a szövegírója – valószínűleg a holokauszttagadás elleni harc támogatását akarta hangsúlyozni, ehelyett kitalált egy új szót (negaționalism), és egy több mint hetven évvel ezelőtt lezajlott történelmi esemény elleni harc mellett foglalt állást.

A felvétel itt tekinthető meg, az ominózus beszédrész a 10. perc után található. Dăncilă szerencséjére a fordítónak sikerült megfejtenie, hogy mit is akart mondani, így a hallgatóságnak valószínűleg nem tűnt fel az értelmetlen mondat. 

Hirdetés

A kormány többi tagja sem szerepel valami híresen a brüsszeli bizottsági meghallgatásokon, nem válaszolnak az EP-képviselők kérdéseire, és nézni is rossz, annyira meg vannak szeppenve attól, hogy hosszú percekig összefüggő mondatokban kell beszélniük.

Alig készült el ez a hír, máris itt az újabb: Viorica Dăncilă a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel tartott közös sajtótájékoztatóján – szintén szerdán – azt találta mondani, hogy  továbbra is prioritás marad a NATO „elbátortalanítása”.  Valószínűleg ennek éppen az ellenkezőjét akarta kijelenteni, hiszen abban a kontextusban hangzott el, hogy Románia ezután is teljesíteni fogja NATO-tagságából eredő kötelezettségeit, jelentősen növelte a védelemre szánt költségvetését és kitüntetett figyelmet fordít a haderőfejlesztésre. 
Vajon tényleg jó ötlet volt Románia EU-elnökségének levezénylését egy Teleorman megyei szakiskola kézimunka-tanárnőjére bízni?

Hirdetés