Botrányszagú: az igazságügy-minisztérium jogerős ítéletek garmadájának megsemmisítését tenné lehetővé

A törvénytelen öttagú bírói tanácsok által meghozott ítéletekről van szó.
Hirdetés

Újabb frontot nyit Tudorel Toader igazságügy-miniszter az igazságszolgáltatás kapcsán a kormányoldal és az ellenzék között dúló, parttalan háborúban: bejelentette, hogy a minisztérium egy olyan sürgősségi kormányrendeleten dolgozik, amely lehetővé tenné a perújrafelvételt minden olyan ügyben, amelyben a legfelsőbb bíróság törvénytelenül összeállított öttagú bírói tanácsai mondták ki a jogerős ítéletet.

Ez annyit jelent – közölte Toader hétfőn – hogy

a kormányrendelet lehetővé teszi a jogerősen elítélt személyek számára, hogy kérjék az ítélet megsemmisítését.

Ez ugyanakkor nem jelent automatikusan felmentést: az ügyet újratárgyalják az immár törvényesen megalakult bírói tanácsok, amelyek akár ugyanolyan ítéletet is hozhatnak, mint az előző tárgyalás során.

Ugyanakkor azok sem örülhetnek felhőtlenül, akiket a törvénytelen tanácsok felmentettek, esetükben ugyanis az ügyészek támadhatják meg a felmentésről szóló ítéletet, az ügy újratárgyalását kérve.

Az egész hátterében az áll, hogy az alkotmánybíróság tavaly év végén kimondta: 2014 óta törvénytelenül működtek a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai. A legfelsőbb bíróság két öttagú bírói tanácsának összetételéről egy 2014-ben hozott belső határozat szerint minden év elején sorsolással döntenek, az új törvény ezt annyiban pontosította, hogya két testületnek nem lehetnek hivatalból kinevezett elnökei, akik mellé további négy bírót sorsolnak ki, hanem a tanács minden tagját véletlenszerűen sorsolják ki.

Az alkotmánybíróság Viorica Dăncilă miniszterelnök panaszát megalapozottnak találva megállapította, hogy

a legfelsőbb bíróság úgynevezett alkotmányos természetű jogi konfliktusba került a törvényhozással azáltal, hogy nem alakította újra – a jövő év elején úgyis megújuló – öttagú bírói tanácsait,

Hirdetés

miután hatályba lépett az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló tavaly módosított jogszabály. Az alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy az utóbbi évek joggyakorlata helytelen volt, és arra kötelezte a legfelsőbb bíróságot, hogy haladéktalanul alakítsa újra az öttagú bírói tanácsokat.

A taláros testület szavazattöbbséggel hozott döntést egy olyan jogvitában, amelyet a korrupcióváddal másodszor bíróság elé állított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök érintettsége miatt övez kiemelt médiaérdeklődés. Az ellenzéki média szerint a kormány azért panaszolta be a legfelsőbb bíróságot az alkotmánybíróságnál, mert Dragneát akarták egy „kedvezőbb” összetételű bírói tanácshoz juttatni perének októberben kezdődött fellebbviteli tárgyalásán, a pártelnöknek ugyanis meggyőződése, hogy annál a tanácsnál, ahova ügyét besorolták, nincs esélye elkerülni a börtönt.

Az ellenzék máris szirénázik: az USR szerint a Toader által bejelentett tervezet nyomán megsemmisítik Dragnea jogerős, két év felfüggesztett szabadságvesztésről szóló ítéletét is, amelyet a 2012-es népszavazáson elkövetett választási csalások miatt róttak ki rá.

Hirdetés