„na szevasztok!”
fsandor
2019. január 18. péntek, 11:24
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.

Nem lehet már felelősségre vonni az 1989-es forradalom ügyének egyik vádlottját, Emil Cico Dumitrescut. Az egykori százados, akinek Ion Iliescuval együtt kellett volna bíróság elé állnia a 29 évvel ezelőtt történtek miatt, csütörtök este, 84. születésnapján meghalt -- tájékoztatott a bukaresti média.

Dumitrescut azzal vádolták, hogy 1989 decemberében megszervezte a Román Televízió székházánál végrehajtott katonai diverziót. Ő volt az, aki 1989. december 2-én a tévéstúdióból a tévészékházhoz rendelte a Bukarest környéki kaszárnyák egységeit. Tagja volt a Nemzeti Megmentési front Tanácsának (CFSN), amely Iliescu elnökletével próbálta diverziókkal és félretájékoztatási kampányokkal megszilárdítani a hatalmát a Ceauşescu-rendszer bukása utáni napokban.

Emil Cico Dumitrescu szolgálatait az Iliescu-rezsim aztán altengernagyi ranggal, belügyi államtitkári kinevezéssel jutalmazta, de nemzetbiztonsági tancsadó is volt az államelnöki hivatalban.

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescut, a CFSN kormányfőhelyettese, Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka és Dumirescu ellen alig egy hónapja emeltek vádat a legfőbb ügyészség katonai ügyészei.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29594
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.