Meghalt az 1989-es forradalom ügyének egyik fő vádlottja

Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
Hirdetés

Nem lehet már felelősségre vonni az 1989-es forradalom ügyének egyik vádlottját, Emil Cico Dumitrescut. Az egykori százados, akinek Ion Iliescuval együtt kellett volna bíróság elé állnia a 29 évvel ezelőtt történtek miatt, csütörtök este, 84. születésnapján meghalt — tájékoztatott a bukaresti média.

Dumitrescut azzal vádolták, hogy 1989 decemberében megszervezte a Román Televízió székházánál végrehajtott katonai diverziót. Ő volt az, aki 1989. december 2-én a tévéstúdióból a tévészékházhoz rendelte a Bukarest környéki kaszárnyák egységeit. Tagja volt a Nemzeti Megmentési front Tanácsának (CFSN), amely Iliescu elnökletével próbálta diverziókkal és félretájékoztatási kampányokkal megszilárdítani a hatalmát a Ceauşescu-rendszer bukása utáni napokban.

Emil Cico Dumitrescu szolgálatait az Iliescu-rezsim aztán altengernagyi ranggal, belügyi államtitkári kinevezéssel jutalmazta, de nemzetbiztonsági tancsadó is volt az államelnöki hivatalban.

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescut, a CFSN kormányfőhelyettese, Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka és Dumirescu ellen alig egy hónapja emeltek vádat a legfőbb ügyészség katonai ügyészei.

Hirdetés