Nagy csatát nyert ma a PSD a „párhuzamos állammal” szemben

Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Hirdetés

Még korai azt latolgatni, hogy milyen következményei lesznek a Románia Alkotmánybírósága (CCR) által meghozott mai döntésnek, mely alkotmánysértőnek ítélte a titkosszolgálat együttműködését az ügyészséggel, de az biztosra vehető, hogy alaposan megkavarja az elmúlt években a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közreműködésével megalapozott bűntetőeljárásokat.

Az alkotmánybírák a képviselőházi elnök, Liviu Dragnea panasza, illetve Florin Iordace alelnök óvása nyomán állapították meg, hogy alkotmányt sértett a legfőbb ügyészségnek a SRI-vel kötött 2009-es és 2016-os protokolluma, illetve alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a törvényhozás és az igazságszolgáltatás között.

Azért is kérdéses a döntés hatása, mert az alkotmánybíróság nem írt elő általános érvényű megoldást, nem rendelt el perújrafelvételt az ominózus ügyekben, hanem a bíróságokra bízza annak megállapítását, hogy a paktumoknak köszönhetően született ítéletek során történt-e törvénysértés.

A taláros testület az elmúlt időszakban többször is halasztotta a döntést. November 28-án hallgatta meg a felek álláspontját, amikor is Florin Iordache képviselőházi alelnök a Szekuritátéhoz hasonlította a SRI működését, a Legfőbb Ügyészség pedig azzal védekezett, hogy a paktum kizárólag technikai jellegű volt.

Az alkotmánybíróság határozata akkor válik hatályossá, amikor – az indoklással együtt – megjelenik a hivatalos közlönyben.

Florin Iordache az alkotmánybírósági döntésre reagálva azt mondta: semmisnek tekinhetőek azok a folyamatban lévő büntetőeljárások, melyek törvénytelenül szerzett dokumentumokon alapulnak, a már lezárt akták tekintetében viszont még korai bármit is mondani, meg kell várni az alkotmánybíróság indoklását.

Hirdetés