Terrorvád: folytatnák a küzdelmet Beke és Szőcs kiszabadításáért

Tőkés László meglátogatta a börtönben a vármegyéseket.
Hirdetés

Tovább kell folytatni a küzdelmet jogi és politikai eszközökkel Beke István és Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két volt székelyföldi vezetőjének kiszabadításáért, akiket tavaly júliusban öt-öt éves börtönbüntetésre ítélt terrorizmusért a legfelsőbb bíróság. Ezt Tőkés László mondta pénteken, miután európai parlamenti képviselői minőségében meglátogatta a fogvatartottakat a csíkszeredai börtönben. Tőkés közleményében úgy fogalmaz, Beke és Szőcs az erdélyi magyarság szenvedését testesítik meg. 

         Tőkés László és Tőke Ervin, az EMNP helyi elnöke a csíkszeredai börtön bejáratánál. 

Tőkés szerint fontos lenne, ha az RMDSZ politikai úton is felvállalná az ügyet és akárcsak az egyházi ingatlanok vagy a magyar iskolák esetében, ugyanolyan súllyal képviselje ezt az ügyet is a kormánykoalícióval folytatott tárgyalásokon. Az EP-képviselője szerint ki kell használni a pápa Romániába tervezett látogatását, valamint Románia soros EU-elnökségét is, hogy ezt a kérdést minél alaposabban megismertessék a nemzetközi közvéleménnyel és döntéshozókkal.

Szerinte Románia EU elnöksége érzékenyebbé teheti a külföldieket a két volt erdélyi HVIM-vezető ügye iránt. Tőkés elmondta továbbá, pénteken lehetősége nyílt megtekinteni a csíkszeredai börtönben uralkodó viszonyokat is. Megállapította, viszonylag jó körülmények között vannak Bekéék, akik nehezményezik, hogy nem engedik őket külső munkavégzésre. 

Hirdetés