Valóságos népvándorlással szembesültek a határőrök az ünnepek alatt

Kétmillióan lépték át a határt. És még mindig nincs vége.
Hirdetés

Nem unatkoztak a határrendészek az ünnepek alatt: 2018. december 21. és 2019. január 2. között több mint kétmillió személy kelt át valamelyik romániai határátkelőn. A határrendészet által ismertetett adatok még nem véglegesek, a napokban újabb hullám várható: ekkor térnek vissza munkahelyeikre a nyugat-európai országokban dolgozó románok.

A statisztika szerint karácsony és újév tájékán többen hagyták el az országot, mint ahányan érkeztek. 1.070.000 kilépőt és 930.000 belépőt regisztráltak.

A legnagyobb tumultus a román-magyar határátkelőkön volt,

itt 727 ezren fordultak meg. Újabb 570 ezer utas repülővel érkezett az országba, míg 304 ezren Moldovai Köztársaságba utaztak vagy onnan érkeztek vissza.

A legzsúfoltabb határátkelő a bukaresti Henri Coandă reptér volt, de a nagylaki határőrök sem panaszkodhattak tétlenségre, nekik 374 ezer, borsi kollégáiknak 262 ezer utas okmányait kellett ellenőrizni.

Törvényszegésben sem volt hiány az ünnepek alatt,

195 ilyen esetet regisztráltak, 107 ezer lejre róttak ki bírságot, míg 1,2 millió lej értékben koboztak el tiltott árut.

Hirdetés

Mivel a követező napokban is nagy lesz a forgalom, a határrendészek azt javasolják az útra kelőknek, hogy ha nem akarnak várakozni, vegyék igénybe a kisebb határátkelőket is. A határrendészet applikációja szerint csütörtök este a nagylaki és a petei határátkelő volt a legforgalmasabb, előbbinél egy óra, utóbbinál 40 perc volt a várakozási idő.

A határforgalom online ITT csekkolható.

Hirdetés