Hirtelen főfináncot cserélt a kormány

Új adók, új behajtó – aki ráadásul perben állt az ANAF-fal. Erőteljesen kezdi az évet a pénzügyminiszter.
Hirdetés
A pénzügyminiszter javaslatára a kormányfő ma leváltotta Ionuţ Mişát az adóhatóság éléről, a helyére pedig Mihaela Triculescut nevezte ki – áll a kormány mai közleményében.
 
Triculescuról annyit tudni, hogy a krajovai egyetemen mesterizett, 19 éve dolgozik a magánszektorban, az utóbbi három évben csődeljárásokkal, cégek felszámolásával foglalkozott. Erre indított vállalkozása legalább öt esetben perben állt az adóhatóság Dolj megyei kirendeltségével. Ez utóbbit a Digi24 hírtelevízió honlapja írta meg. A tévé munkatársai hiába próbálták elérni a friss kinevezettet, hogy megkérdezzék, mihez kezd ezzel a hivatali összeférhetetlenséggel.
 
Ionuţ Mişa ugyanannak az Eugen Teodorovici pénzügyminiszternek a javaslatára került le az ANAF éléről, aki oda javasolta tavaly tavasszal. Korábban Mişa a Tudose-kormány pénzügyminisztere volt.
 
Teodorovici már nyáron nagyon határozottan kijelentette, hogy az ANAF vezetősége csak akkor marad a helyén, ha a hivatal teljesíti a megszabott adóbehajtási rátát. Az adók beszedése minden korábbi évnél jobban ment a nyári kimutatások szerint, nyilatkozta akkor Teodorovici, de még így is csak a kitűzött cél 95 százalékán állt. A célösszeget a pénzügyminiszter azóta sem árulta el.
 
Ma azzal indokolta a vezetőváltást, hogy miniszterként teljes attitűdváltást vár el az adóhatóságtól, amit csak egy teljesen új vezetőség biztosíthat:
  • korrekt, méltányos és becsületes bánásmódot az adózókkal, legyenek azok cégek vagy magánszemélyek;
  • reformot;
  • a rendszer digitalizálását, amelyet a hivatal évek óta elmulaszt; 
  • egyszerűbb kommunikációt az adózókkal;
  • a TVA és más adónemek nagyobb arányú beszedését.
A nagyobb arányú adóbeszedés (amelyben Románia mindig az uniós rangsorok végén kullog) az ANAF munkamódszerének hatékonyságán is múlik, jelentette ki Teodorovici. A miniszter javaslatára a kormány év végén fogadta el a különadókról szóló rendeletet, január elsejétől a minimálbér is emelkedik, idén indítják be a szuverén befektetési alapot is – nem csoda, hogy a pénzügyminiszter mindent ki akar sajtolni az ANAF-ból, hogy győzze fedezni a PSD-kormány kiadásait.

Hirdetés