11 éve őrült siker a Ványa bácsi

A Ványa bácsi 150. előadását ünnepli a kolozsvári színház, még mindig alig kapni rá jegyet.
Hirdetés

Január 6-án, vasárnap este 7 órától százötvenedik alkalommal játssza Csehov Ványa bácsi című előadását a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata – írja mai közleményében a színház. Az Andrei Șerban rendezte előadást 2007-ben mutatták be, tizenegyedik éve van műsoron.

 
Az előadás címszerepét Viola Gábor alakítja, további szerepekben Bíró József, Kézdi Imola, Györgyjakab Enikő, Pethő Anikó, Albert Csilla, Kató Emőke, Csutak Réka, Viola Gábor, Bogdán Zsolt, Orbán Attila, Sinkó Ferenc és Varga Csilla látható. 
 
Az előadás szövegét Paul Schmidt angol nyelvű változata alapján Koros Fekete Zsuzsánna fordította magyarra. Rendezőasszisztens: Keresztes Attila, dramaturg: Kelemen Kinga, díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu.
 
Jelenet a Ványa bácsiból | Fotó: Biró István
 
Andrei Șerban rendező így vallott a századik előadás után: „Minden rendezés szerencsejáték. Sose tudni előre, mi lesz a végeredmény. A Ványa bácsit három alkalommal rendeztem meg: New Yorkban, Kolozsváron és Szentpéterváron, mindig másképp. Az előadást mindenhol jól fogadták, de úgy sehol, mint Kolozsváron.”
 
„Egy minden szempontból kiemelkedő előadás: a színpadi tér ötletes kihasználása, a csehovi szöveg újító olvasata, az alakok eredeti, teljes mértékben jogos újradimenzionálása, hibátlan színészi alakítás. Elsősorban az a megható, ahogy Andrei Şerban alkotó módon megzabolázta a színházi teret, a színpad struktúráját és a színpadtechnikát. A színészek mindenütt játszanak, a nézőtér terének minden dimenziója ki van használva. Semmi sincs úgy, ahogy elvárnánk, a felkínált megoldások minden pillanatban meglepetést okoznak” – írta az előadásról Oltiţa Cântec írta a Teatrul Azi hasábjain.
 
A Ványa bácsi elnyerte a 2007-es év Legjobb előadása, Legjobb rendezése (Andrei Şerban) és Legjobb férfi alakítás (Hatházi András) UNITER-díját a Román Színházi Szövetségtől, valamint a 2007/2008-as évad Legjobb előadásának járó Színikritikusok díját.
 
Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint a jegymester.ro weboldalon.

Hirdetés