Mentőövet dobott a megyei tanács a mezítlábas Clujana cipőgyárnak

Megvásárolta az értékes ingatlanegyüttest.
Hirdetés

Megmenekül a csődtől a kolozsvári Clujana cipőgyár, ezúttal is a Kolozs megyei önkormányzat hathatós segítségével. Marius Mînzat alelnök kedden írta alá a szerződést a vállalat vezetőségével, miszerint megveszik annak Május 1. téri épületegyüttesét. Az önkormányzat 4,8 millió eurót, azaz 22.072.808 lejt fizet ezért.

Az összegből a már egyszer csődbe ment, de aztán megmenekült cég ki tudja fizetni 18 millió lejes adósságát és még arra is marad pénze, hogy tavasszal átköltözzön új székhelyére, a Tetarom 1 ipari parkba. Az új tulajdonos saját intézményeit költöztetné az ingatlanokba, illetve többnek az archívumát is itt őriztetné. Az eddigi tárolóhelyeken ugyanis évi 650 ezer lejes albérletet fizetett, ez indokolta a vásárt. Mînzat szerint

az adásvétellel a kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad:

a Clujana kifizeti adósságait és kiterjeszti tevékenységét, míg az önkormányzat megoldja székhelygondjait. A 9 ingatlannal közel 10 ezer négyzetméteres hasznosítható telekhez jut.

A Clujana évek óta nyögi adósságait, ezért tavaly az adóhatóság eladásra kínálta részvényeit. A gyárvezetés a megyei önkormányzattal közösen az ingatlanok megvételét találta ki megoldásként a megmentésére, melyek a megélénkült kolozsvári ingatlanpiacon nem kis érték. A segítség nem volt önzetlen, a cég részvényeinek a 93 százalékát a megyei tanács birtokolja.

A több száz alkalmazottat foglalkoztató gyárnak évszázados történelme van,

elődje az 1911-ben létrejött Renner-bőrgyár, mely az első világháború után Dermata gyárként működött tovább. A második világháború után vette fel a Clujana nevet és a kommunizmusban Kolozsvár egyik legnagyobb cipőgyára lett. 1999-ben ment csődbe, akkor 5000 alkalmazottat eresztettek szélnek. De 2005-ben újraindult a termelés, miután a megyei tanács lett a többségi részvényes.

Hirdetés