Újabb kudarc: úgy néz ki, a világ legnagyobb gépjárműgyártója sem Romániában fog gyárat építeni

Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
Hirdetés

Bár első körben Romániát is lehetséges helyszínként jelölte meg a Volkswagen csoport (VW), a német járműipari társaság végül úgy döntött, Törökországban építi meg legújabb gyárát, amely a tervek szerint 5000 alkalmazottat foglalkoztat majd.

A törökországi gyár leghamarabb 2022-ben válna működőképessé, és évente 180 000 gépkocsit gyártanának le a Bloomberght.com gazdasági portál értesülése szerint.

A VW a világ legnagyobb gépjárműgyártója, tavaly 10,74 millió gépjárművet értékesített, ami 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen és a Skoda mellett az Audi, a Seat, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini és a Porsche autómárka, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

Amint arról beszámoltunk, Bukarestben nem kifejezetten örültek annak, hogy augusztusban a BMW képviselői bejelentették, Románia helyet Debrecenben építenek gyárat. Nyilván a  a fejlett infrastruktúra, a logisztikai ellátottság, a szakképzett munkaerő elérhetősége, valamint a beszállítói hálózat fejlettsége miatt döntöttek így. 2008-ban a Daimler AG fordított hátat a román hatóságoknak, amikor úgy döntött, Magyarországot választja első kelet-európai Mercedes-gyára helyszínéül. 

Hirdetés