Mutatjuk, hogyan tartja sakkban a köztisztséget betöltő híveit az ortodox egyház

Kiátkozással épp nem fenyegette, de esküre kötelezte a tanácselnököt a metropolita.
Hirdetés

Aradon, a Szentháromság katedrális falfestményeinek vasárnapi felszentelésén történt az ominózus eset, ahol Ioan Selejan bánsági metropolita fogadalomtételre kötelezte a megyei tanácselnököt, Iustin Cioncát. Az Arad megyei önkormányzat elnökét a szertartás végeztével hívta ki az oltár elé, és megígértette vele, hogy felújíttatja két román történelmi személyiség szülőházát.

De nem csak úgy, baráti beszélgetés keretében, hanem mintegy a szertartás részeként, a jelenlévő több ezer hívő szeme láttára, füle hallatára. „Fogadják, hogy elintézzük a két ház problémáját, elnök úr?” – kérdezte a megyei elöljárótól az ortodox érsek. Mire a válasz: „Fogadjuk.”

A fogadkozásra azért volt szükség, hogy megújulhasson az 1918-as Nagy-Egyesülésben szerepet vállaló két román hazafi, Vasile Goldiș és Ştefan Cicio Pop szülőháza. Előbbi a Bél (Beliu) községben lévő Bélmocsolya településen született, mely hivatalosan is a nevét viseli, míg utóbbi a megyeszékhelyen látta meg a napvilágot.

Az aradi katedrális felszentelésen több ezer ortodox hívő vett részt, a gigantikus épület kifestése nyolc évet vett igénybe.

Hirdetés