Állítólag mégsem jön a pápa jövő év májusában Romániába

Bár amennyi álhír keringett már erről, nem tudjuk, hogy egyáltalán igaz volt-e az értesülés, hogy jön.
Hirdetés

Az elmúlt egy évben már többször felröppent a hír, hogy Ferenc pápa Romániába látogat, amit a fővárosi román sajtó mindig nagy szenzációként tálal. Rendszerint néhány napon belül kiderül, hogy semmilyen hivatalos bejelentés nem történt a Szentatya részéről, és a bombahír csak feltételezésekre alapult. Ebben az is szerepet játszik, hogy a román politikusok versenyt futnak, hogy kinek a meghívását fogadja el a katolikus egyház vezetője.

Legutóbb egy spanyol lap nyomán terjedt el a hír, hogy Ferenc pápa május első napjaiban ellátogat Romániába és Bulgáriába. A bukaresti római katolikus érsekséghez közel álló források megerősítették a hírt, Jakubinyi György érsek azonban arra figyelmeztetett, hogy semmilyen hivatalos tájékoztatás nincs a látogatásról.

Az újabb hír (vagy álhír?) a pápai vizitről az, hogy biztosan nem májusban lesz. Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görög-katolikus püspök a Mediafaxnak azt nyilatkozta, hogy úgy tudja: a jövő év május 9-i szebeni EU-csúcs miatt Románia a látogatás elhalasztását kérte. A főpásztor szerint az biztos, hogy Ferenc pápa nemcsak Bukarestben fog látogatást tenni, ezért bízik abban, hogy Kolozsvárt is útba ejti.

Ha egyáltalán jön… 

Hirdetés