Pszichiátriára járnak a medvék Gyergyótölgyesen

Az elektromos kerítés sem tartja a nagyvadakat távol.
Hirdetés

Elektromos kerítéssel kerítették körbe a Hargita megyei Gyergyótölgyes elmegyógyintézetét, miután az utóbbi hónapokban egy anyamedve és három bocsa rendszeresen bejárt az intézmény udvarára. A Hargita megyei tanács sajtóközleményéből kiderül: szeptember óta rendszeresen felbukkantak a medvék, és az elmúlt napokban is tiszteletüket tették.

Az intézmény vezetősége a helyi erdészeti hivatalhoz fordult a medvék elköltöztetéséért, ennek eredményeképpen elektromos kerítést szereltek fel, medvebiztossá tették a szemeteskukákat és az udvar fáiról lehulló gyümölcsöket is felszedték. Minden óvintézkedés ellenére, a medvék továbbra is a környéken ólálkodnak élelem után kutatva. A kórház menedzsere, Csibi Veronika szerint legutóbb vasárnap látták ott.

Hargita megye tanácsa felszólította Gyergyótölgyes önkormányzatát, kérvényezze a medvék elköltöztetését a lakosok és a betegek életének védelmében, a környezetvédelmi hivatalt is értesítették arról, hogy életeket veszélyeztetnek a vadállatok. Borboly Csaba tanácselnök sokadjára is elmondta: tarthatatlan, hogy a hatóságok nem intézkednek, hogy megvédjék a környéket a medvéktől, és arra várnak, hogy anyagi károk keletkezzenek, esetleg emberi életeket veszélyeztessen a medve jelenléte.

Marcel Vancu gyergyótölgyesi polgármester az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, a medve sorba veszi a háztáji gazdaságokat is, széttöri a kerítést, tyúkokat, kacsákat pusztít el, gyümölcsfákat tesz tönkre. Az elöljáró azt állítja, egyik este ő maga is látta a medvét a helybéli iskola udvarán, a sportterem mögött éppen almát evett egy fáról. 

Egyes feltételezések szerint nem egy, hanem két medve jár be a településre, egyik kettő, a másik három boccsal. Állítólag egyik helybéli látta, hogy egy járművel behoztak egy medvét a faluba, bocsokkal együtt. Ezt azonban nem tudja senki sem igazolni. 

Hirdetés