Romániában gyártott fegyverekkel gyilkolták egymást Afrikában

Ilyenek ezek a gépkarabélyok: nem mindig oda kerülnek, ahova szánja őket az ember.
Hirdetés

Ismét zajos sikert aratott a román fegyvergyártás, bár nem biztos, hogy az illetékesek erre vágytak. Egy friss jelentés szerint ugyanis Uganda meghackelte egy kicsit a dél-szudáni polgárháború miatt elrendelt európai uniós fegyverembargót, és európai országokból – köztük Romániából – importált fegyvereket küldött tovább az országba.

A  Conflict Armament Research jelentése keresetlenül megállapítja: a konfliktusban érintett feleknek történő fegyvereladásokra vonatkozó tiltások kudarcot vallottak – nyilatkozta James Bevan, a szervezet ügyvezető igazgatója.

Romániából, Bulgáriából és Szlovákiából származó támadó fegyverek ezreit és töltények millióit exportálták Ugandába, amely aztán tovább adta őket Dél-Szudánnak az utóbbiban dúló konfliktusban érintette feleket sújtó uniós fegyverembargót megsértve.

Arra utaló nyom ugyanakkor nincs, hogy az exportáló országok közreműködtek, vagy akár csak tudtak volna a fegyverek eltérítéséről.

Közel ötévnyi heves csatározás után a dél-szudáni polgárháborúban érintett felek szeptemberben békemegállapodást írtak alá, amely véget vetett a közel 400 000 halálos áldozatot követelő konfliktusnak. A háború során milliók menekültek a szomszédos országokba. A háború során több fegyverszüneti és békemegállapodást is kötöttek, de végül megszegték őket.

Hirdetés