Kolozsvár ismét nagyot álmodott, de nem rajta múlik a megvalósulás

A külföldön kiválóan működő „park&ride” parkolót építenének a reptér mellé. Csakhogy akad egy kis bökkenő.
Hirdetés

Aki már legalább egyszer járt úgy egy idegen nagyvárosban, hogy helyismeret hiányában órákba telt egy jó fekvésű parkolóhely megtalálása, az tudja, milyen hasznosak azok a városszéli parkolóhelyek, ahol biztonságosan – sok esetben ingyenesen – leparkolható az autó, és a közelben busz-, villamos-, vasút- vagy akár bicikliállomás található.

Az úgynevezett „park&ride” (rövidítve P+R) típusú parkolóhelyek megkönnyítik az adott városba érkező személyek parkolását és továbbutazását, de mindenki számára hasznos, mert csökkenti gépjárműforgalmat a városban, ez pedig, lássuk be, Kolozsváron továbbra is kulcsfontosságú. Praktikussága hatványozódik abban az esetben, ha egy nemzetközi reptér mellett található, hiszen megoldja azok parkolását is, akik külföldi utazásuk idejére a reptér mellett hagynák autójukat.

Egy ilyen P+R parkoló megépítését helyezte kilátásba Kolozs megye és Kolozsvár elöljárósága, aminek mindenki egyformán örülhet.

Csakhogy a terveknek van két szépséghibája.

Egyrészt a megyei tanács által kiszemelt, mintegy 30 ezer négyzetméteres terület a belügyminisztériumé, a PNL és a PSD nem túl baráti viszonyát ismerve elég kevés az esélye annak, hogy zökkenőmentesen átadják a telek használati jogát, esetleg eladják a területet.

Másrészt az önkormányzat ebből is pénzt szeretne csinálni, és szinte egészen biztos, ha megvalósulna, nem lenne sokkal olcsóbb, mint a reptér jelenlegi parkolója, miközben több külföldi nagyvárosban ingyenesek a P+R-ok. Legalább is azoknak, akik a tömegközlekedésre szállva hagyják ott autójukat. 

Hirdetés

A projektet összekapcsolnák egy nemzetközi konferenciák és kiállítások befogadására alkalmas központ felépítési tervével is. A helyi önkormányzat vállalja a közeli tömegközlekedési állomások, beleértve egy kerékpárkölcsönző kialakítását, a megyei tanács pedig a parkoló kiépítését és üzemeltetését.

A tervek jók, már csak a belügyminisztériumi telket kellene megszerezni valahogy.

Hirdetés