Dragnea nyert egy extra hónapot a tárgyalása előtt

Blokkolta a Legfelső Bíróság öt bíróból álló bírói tanácsait, így az ő ügyét sem tárgyalják decemberben.
Hirdetés

Minden tárgyalás alatt álló ügyet decemberről januárra halasztott ma a Legfelső Bíróság az öt bíróból álló bírói tanácsaiban. Az adminisztratívnak tűnő döntés mögött Dragnea áll, pontosabban egyik fellebbezése, amellyel megóvta a Legfelső Bíróság november 9-i sorsolását. A több bíróból álló bírói tanácsok ugyanis sorsolás nyomán állnak össze.

A Bukaresti Táblabíróság november 23-án adott helyt Dragnea ügyvédei óvásának, és ugyan a táblabíróság döntése még nem jogerős, a Legfelső Bíróság mai döntésével felfüggesztette a november 9-i sorsolásának gyakorlatba ültetését. Vagyis azokat az ügyeket, amelyeket ezek a bírói tanácsok tárgyaltak volna a december 3-i, illetve 10-i tárgyalási napokon, januárra halasztotta.

Az egyes számú bírói tanács olyan ügyeket vett volna elő december 3-án, mint amelyikben Liviu Dragnea PSD-elnök vádlottként szerepel amiatt, hogy még Teleorman megyei tanácselnökként arra vette rá az ottani gyermekvédelem igazgatóját, hogy szerződtessen két embert a hivatalhoz, akik ott egy percet sem dolgoztak, annál többet a PSD Teleorman megyei irodájában. Ugyanez a bírói tanács tárgyalta volna Sebastian Ghiţă, Victor Ponta, illetve a jelenlegi kormányfőtitkár, Toni Greblă büntetőügyét.

A hazai központi sajtó szerint Dragnea azért ragad meg minden eszközt arra, hogy húzza az időt ebben az ügyben, amelyben alapfokon már elmarasztaló ítéletet kapott, konkrétan három és fél év letöltendő börtönbüntetést, mert közben a háttérben több kormánytagot is próbál rávenni, sürgősségi kormányrendelet formájában nyújtsanak be olyan amnesztia-rendeletet, amelynek ő is hatálya alá esne.

Hirdetés