Melyek a legnagyobb külső veszélyek Romániára nézve? (INTERJÚ)

Érdekes módon nem a magyarokkal riogat George Friedman geopolitikai szakértő.
Hirdetés

Románia számára a valódi veszélyek a Közel-Kelet, a Balkán és Törökország felől jönnek, nem a hanyatló oroszok felől. Ezek kiszámíthatatlan fenyegetések, de a védelemnek az előreláthatatlanra kell felkészülnie, állítja George Friedman amerikai geopolitikai elemző.

A geopolitikai előrejelzési és elemző cég, a Geopolitical Futures és a Stratfor ügynökség alapítója, George Friedman november 22-én  a Nemzeti Politikatudományi és Közigazgatási Iskola (SNSPA) egyetemi hallgatóival, mesterképzőseivel, doktoranduszaival és egyetemi oktatóival találkozott Bukarestben, a The future for Transatlantic relations. Relevance for Eastern Europe című előadás alkalmával.

Az esemény előtt George Friedman belement abba, hogy írásban válaszol a Ziare.com négy kérdésére.

Riporter: Egyesek azt állítják, hogy már elkezdődött a harmadik világháború, de nem tankokkal és repülőkkel, hanem gazdasági és információs téren. Így van?

George Friedman: Azt hiszem, a háború a halál és a rombolás területe. A gazdaság a versengésé és a kereskedelemé. Az információk a hazugságok és a zűrzavar területe. Ezek különböznek és mindegyik nagyon régi.

Mindig is létezett propaganda. Attól nem lesz más, hogy most inkább interneten terjesztik, mint szájról szájra.

Ugyanez érvényes arra a helyzetre is, amikor a gazdasági eszközöket arra használják fel, hogy rávegyenek más nemzeteket viselkedésük megváltoztatására.

Tehát ezek nem jelentenek háborút. A hidegháború propagandával és gazdasági versengéssel volt tele. Nem volt igazi háború.

A D. Trump és V. Putyin közötti kapcsolat a jelenkor egyik talánya. Oroszország bábja Donald Trump, vagy ellenkezőleg, valódi ellenállást fejt ki Vlagyimir Putyinnal szemben?

Ha Oroszország bábja lett volna, akkor ez lett volna az orosz titkosszolgálatok legnagyobb kudarca, a kudarcok hosszú sorában. Képzeljék el, hogy önök ellenőrzik az Egyesült Államok elnökét. Ez lenne a legmélyebb titok, amit el lehetne képzelni, hiszen ha kiderülne, akkor elpárologna az értéke.

Az a legjobb bizonyítéka, hogy nem az oroszok ellenőrzik, hogy mindenki erről beszél.

És ne keverjék össze Oroszországot Putyinnal. Ha Putyint elütné egy gépkocsi, Oroszország folytatná a politikáját.
Egy olyan hanyatló hatalomnak, mint Oroszország, azt kell állítania, hogy erősebb, mint a valóságban, így mindenféle akciókba fog bocsátkozni, melyek alapján fontosnak tűnhet.

De eddig az oroszok csak annyit értek el, hogy kiváltották az egész egyesült államokbeli Demokrata Párt totális oroszellenességét. Ennek pedig a Kongresszus által előírt szankciók szigorítása volt a következménye.

Így hát, ha ők ellenőrzik Trumpot, akkor jobban kellene csinálniuk. De, persze, nem ellenőrzik.

Franciaország és Németország közös európai hadseregről beszél. Ennek az lenne a hatása, hogy Amerikát kiszorítanák az európai taktikai mezőről? Putyin rendkívül jóindulatú kijelentéseket tett e lehetőséget illetően.

Hirdetés

Felmerül bennem a kérdés, hogy ki vezetné ezt a hadsereget.  Egy hadsereget nem vezethet egy bizottság, valakinek parancsnoknak kell lennie és – ugyanilyen fontos – valakiknek parancsolnia kell.

Németországnak szinte nincs is hadserege, a franciák pedig gyengék.

És ha meg is egyeznek a parancsnokról, mennyit költenek majd fegyverekre?

Eddig csak diskurzusokat láttam, és sok ország elutasította az ötletet. Ami pedig az AEÁ-t illeti, azt hiszem, mi el lennénk ragadtatva, ha az európaiak vállalnák saját védelmük felelősségét.

Azt hiszem, hogy ez lehetséges, sajnos, de nem vagyok meglepve, hogy az oroszok elégedettek. Egy európai hadseregnek kaotikus vezetősége és korlátozott ereje lenne.

Ön szerint milyen külső veszélyek fenyegetik Romániát? Túlságosan függünk az EU-tól és a NATO-tól?

Katonai értelemben az EU irreleváns és őszintén mondva, a NATO is az.

Sem ereje, sem akarata nincs megvédeni Romániát.

Az én szemszögemből nézve az oroszok, akik valódi veszélyt jelentettek, most hanyatlanak. De a Közel-Kelet, a Balkán és Törökország nincsenek túl messze. Ezek kiszámíthatatlan fenyegetések, de a védelemnek az előre nem látható dolgokra kell felkészülnie.

Tehát, a Románia–Lengyelország–AEÁ háromszög marad a szükséges alap Románia védelméhez.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés