Az MSZP (!) megreformálná (!) a határon túliak választójogát (!)

Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.
Hirdetés

A magyar parlamenti pártok kezdjenek el tárgyalni a határon túli magyarok választójogának kérdéséről – ezt Molnár Zsolt, a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke javasolta a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülése alatt Bárány Balázs külügyi titkárral, országos elnökségi taggal együtt tartott sajtótájékoztatón.

A szocialista politikusok sűrűn hangsúlyozták, hogy bár vannak vitáik a magyar kormánnyal, de a „nemzeti sorskérdések”, a „magyar nemzet egységessége” és a határon túli magyarok ügyében „vállt vállnak vetve” küzdenek, mert ilyen témákban „nem ismernek kérdőjelet”.

Az MSZP határon túli ügyekben a következőket javasolja:

► Hozzanak létre egyéni választókerületeket vagy külön listákat, hogy a határon túli magyar állampolgároknak ne a budapesti pártlistákra kelljen szavazniuk, hanem maguk közül választhassanak képviselőket az Országgyűlésbe, mert „a hiteles határon túli képviselethez határon túli képviseletre van szükség a magyar parlamentben”.

► A kormány minél nagyobb forrásokat fordítson a szülőföldön maradás támogatására. A Bethlen Gábor Alap támogatásai főként címkézettek, ezért a szocialisták azt kezdeményezik, a források legalább 90-95 százalékát nyílt pályázaton osszák el.

► Támogatják a kulturális vagy akár a területi autonómiát is, de ehhez mindenképpen szükség van a Kárpát-medencei országok közötti hatékonyabb, jobb együttműködésre. A nemzetegyesítésre az egységes, belső határok nélküli Európa megteremtésével van esély.

Hirdetés

► A Máért zárónyilatkozatához kiegészítésképpen javasolják, hogy élesszék fel azt a „régi, szép hagyományt”, hogy Magyarország és a szomszédos országok közös kormányüléseket tartanak.

► Egyébként a Máért zárónyilatkozatát illetően „a dolgok 99 százalékával” egyetértenek.

Hirdetés