Vajon Strasbourg rá tudja venni a román államot, hogy kivizsgálja végre a fekete márciust?

Érdemi eredmények hiányában az emberjogi bírósághoz fordultak az áldozatok hozzátartozói.
Hirdetés

Az 1990 márciusában történt marosvásárhelyi véres román-magyar összecsapás áldozatainak családtagjai az Emberi Jogok Európai Bíróságának beavatkozását kérik, mivel megelégelték, hogy a román ügyészség továbbra sem hajlandó érdemben foglalkozni a fekete márciusként elhíresült események kivizsgálásával. Erről Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája tájékoztatott hétfői közleményében. 

Menyhárt Gabriella ügyvéd a konfliktusban megvakított Sütő András drámaíró, valamint az összetűzés három áldozatának hozzátartozói megbízásából tavaly a katonai ügyészségtől kérte a fekete március hátterében álló politikai események kivizsgálását és a felelősök előállítását, nulla eredménnyel. A legfelsőbb bíróság sem lépett az ügyben, a hozzátartozók ezért döntöttek úgy, hogy a strasbourgi bíróságon panaszolják be a román államot. Az ügyvéd szerint egyértelműen sérült az áldozatok hozzátartozóinak az igazságszolgáltatáshoz való joga.

A fekete március alapos kivizsgálását már csak azért is fontosnak tartják, mert a történelmi eseményeket homlokegyenest másképpen ítéli meg a román társadalom, és a romániai magyarság. „Márpedig a fekete márciust az 1989-ben hatalomra került új vezetés a titkosszolgálatokkal és a román nacionalista szervezetekkel karöltve tudatosan rendezte meg, ennek ma már könyvtárnyi irodalma van” – mutat rá a közlemény.

Tőkés László elmondta: mind az 1989-es forradalom, mind a bukaresti bányászjárások, mind pedig a fekete március felelőseinek a kiderítését és felelősségre vonását elszabotálták. Míg a forradalom és a bányászjárás dossziéit épp strasbourgi ítéletek következtében nyitotta újra a román igazságszolgáltatás, ezért azt remélik, hogy az emberjogi bíróság nyomására ez a fekete március esetében is megtörténik. 

Nemrég írtunk arról, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága újabb egyértelmű jelzést küldött a román igazságszolgáltatásnak arról, hogy évek óta halogatja az 1989-es forradalom körülményeinek a kivizsgálását és kártérítésre is kötelezte a román államot. 

Hirdetés