Lehet, hogy egy egyszerű bőrönd rejti Liviu Dragnea PSD-elnök végzetét

A Tel Drum nevű, a gyanú szerint valójában általa irányított útépítő cég iratai kerültek elő. Meg olyan fényképek, amelyek akár kompromittálóak is lehetnek.
Hirdetés
Szép kis ajándékot kapott Liviu Dragnea, a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a párt országos ügyvezető bizottságának hétfői ülésére időzítve, amelyen leszámolásra készülnek a pártvezetést bíráló politikusokkal: a semmiből előkerült egy bőrönd, amely a nevéhez fűződő, a korrupcióellenes ügyészség által vizsgált Tel Drum-ügy dokumentumait tartalmazza.
 
A hírt a Rise Project oknyomozó portál dobta be a köztudatba, amely a Wikileaks-botrány nyomán Teleormanleaks néven futtatja az ügyet.
 
A portál szerint a bőrönd megtalálója velük lépett kapcsolatba, így kerültek a birtokukba a dokumentumok.
 
Amely érdekes dolgokat tartalmaz: az útépítő cég számláit, könyvelési mérlegeit, fantomcégek alapítási iratait, a cég vezetőinek luxusutazásain és vadászatain készült fényképeket, köztük egy olyan fotót is, amelyen maga Dragnea látható Brazíliában.
 
De benne volt egy táblagép is, amely a cég vezérigazgatója, Petre Pitiș tulajdona, és számos fénykép mellett befolyásos politikusok – a bejegyzések szerint Băsescu, Hrebe, Dăncilă és egy bizonyos LIVIU – telefonszámait tartalmazó lista is.
 
Emellett egy adathordozó, valamint közel ezer dokumentum is előkerült, köztük a Dragea család személyi okmányainak fénymásolatai, illetve egy, a teleormani megyeszékhelyen, Alexandriában található birtok tervrajzai.
 
A Rise Project újságírói szerint a bőrönd tartalmát a DNA által a cégnél végzett házkutatás előtt rejtették el.
 
Van, egyébként, aki gyanúsnak tartja a bőrönd mostani felbukkanását.  Az orbitális elszólásairól ismert Cătălin Rădulescu PSD-s képviselő például úgy gondolja, egyes, „a szekuritátéval szövetkezett” egyének próbálkozásáról van szó, hogy a PSD országos végrehajtó bizottságának ülésére időzítve botrányt keltsenek, és gyengítsék Dragnea pozícióját. 
Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális párt (PNL) elnöke szerint viszont a dokumentumokat sürgősen el kell juttatni a DNA-nák.
 
Mint megírtuk, a Tel Drum nevű aszfaltozási vállalat 2001-ig a Teleorman Megyei Tanács tulajdonában állt (bár nem kapott az önkormányzattól megbízásokat, csak miután privatizálták), és Dragnea volt osztálytársa Marian Fiscuci vásárolta meg. Dragnea 2000-2012 között a megyei tanács elnöke volt, és ő volt az, aki kezdeményezte a Tel Drum privatizációját.
 
A gyanú szerint ugyanakkor a háttérből valójában ő irányította a vállalatot.
 
A Rise Project szerint Dragnea állítólag hazai és európai közpénzt csatornázott törvénytelen módon a Tel Drum útépítő vállalatnak. A belügyi titkosszolgálatnak tulajdonított dokumentum Liviu Dragneát úgy említi, mint a Tel Drum Rt. főrészvényesét.

 

Hirdetés