Gigantomán román zászlót feszítettek ki Mátyás királyunk lovának patái előtt Kolozsvár főterén

A liberálisok ifitagozata performanszozott egyet.
Hirdetés
Ha esetleg valakinek még egy román zászló hiányzott volna Kolozsvár főteréről, akkor a jelenleg ellenzékben politizáló Nemzeti Liberális Párt (PNL) ifjúsági tagozata (TNL) gondoskodott arról, hogy csillapodjék a hiányérzete.
 
És nem aprózták el: 30×10 méteres, hatalmas zászlót feszítettek ki Mátyás király szobra előtt, mintha csak szőnyeget terítettek volna néhai uralkodónk lovának lábai elé.
 
 
Az akciót az úgynevezett Trikolórkaraván elnevezésű kezdeményezés részeként szervezték meg, amely során igyekeznek az ország minden megyéjében megsétáltatni a gigantomán zászlót, amely a tervek szerint december elsejére Gyulafehérvárra érne.
 
Ebből már kitalálható, hogy a nagyzási hóborttól nem túl távol álló akció apropója az úgynevezett centenárium, vagyis az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulója, amelyen a magyarországi románok egy része egyoldalúan kinyilvánította, hogy Erdély csatlakozzon Romániához.
 
Bogdan Pivariu, a TNL alelnöke szerint az akkori liberális párti vezetők a királyi családdal és Iuliu Maniu erdélyi román vezetővel együtt jelentős szerepet játszottak az egyesülés megvalósításában, ennek apropóján ismét egységre szólítják az ország polgárait.
 
A megatrikolórral egyébként nem csak Mátyás szobra előtt parádéztak, hanem a román memorandisták emlékműve előtt is, hogy ők is érezzék a törődést. 

Hirdetés