Úgy tűnik, csődöt mondott a kríziskezelés sertéspestisügyben

Tovább terjed a fertőzés, több százezer állatot kellett elpusztítani.
Hirdetés

Míg a mezőgazdasági minisztérium illetékesei rendszeresen hatékony intézkedésekről beszélnek, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA)legfrissebb adatai szerint 1042-re nőt az eddig beazonosított sertéspestisgócok száma az országban. A kór jelenleg az ország 15 megyéjében van jelen.

Nem nagyon sikerül tehát megállítani a vírus terjedését az országban. Az Agerpres által idézett hatósági közlemény szerint eddig 354 604 sertést kellett elpusztítani országszerte. Elkezdődött a kártalanítás is: eddig 7741 állattartó kapott támogatást az államtól, a minisztérium adatai szerint eddig összesen 99,6 millió lejt fordítottak erre a célra.

A fertőzött sertések megsemmisítését korábban a holokauszthoz hasonlító Petre Daea minisztert legutóbb akkor zaklatta fel a téma, amikor kiderült, hogy a betegség jelenléte Teleorman megyében is beigazolódott, aminek a főnökei biztosan nem örültek. De mondott már olyan is, hogy a minisztérium egyszerűen képtelen felvenni a harcot a vírussal. 

Hirdetés